Oglasi

Rusija najavila do kraja godine proizvodnju 200 miliona doza vakcina

Vakcina će se proizvoditi u partnerstvu s nekoliko zemalja, kazao je direktor ruskog Investicionog fonda Kiril Dimitrijev.
U toku je testiranje na ljudima 17 mogućih vakcina protiv korona virusaEPA - Ilustracija

Rusija će do kraja godine proizvesti 200 miliona doza vakcina protiv korona virusa, najavio je direktor ruskog Investicionog fonda Kiril Dimitrijev.

U kolumni u magazinu Newsweek naveo je da će se vakcina proizvoditi u partnerstvu s nekoliko zemalja, prenosi Tanjug.

Dodao je da bi, prema predviđanjima, proizvodnja vakcina mogla dostići tri milijarde doza.

Agencija Tass napominje da je Dimitrijev govorio o vakcini koju će proizvoditi ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju.

U svijetu se razvijaju dvije slične vakcine - jedna na Univerzitetu Oxfords, u saradnji s kompanijom AstraZeneca, dok drugu priprema kineska kompanije CanSino Biologics.

Na ljudima se testira 17 vakcina

U toku je testiranje na ljudima 17 mogućih vakcina protiv korona virusa, objavila je početkom jula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje vakcina koje razvija britanski Univerzitet Oxford, objavila je ta organizacija Ujedinjenih naroda.

WHO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u toku ne urode plodom.

U potrazi za vakcinom protiv korona virusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.