Rusija na Sredozemlje poslala fregatu s krstarećim projektilima

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Sredozemlju ovog ljeta (EPA)

Rusija je saopćila da je u ponedjeljak razmjestila novu fregatu s krstarećim projektilima tipa “Kalibr” na Sredozemno more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje mornaričke snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote Admiral Makarov napustila je mornaričku bazu Sevastopolj i krenula prema Bosforu.

Brod će djelovati u sastavu snaga ruske mornarice na Sredozemlju, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija je i ranije ispaljivala krstareće projektile “Kalibr” s brodova i podmornica stacioniranih u Sredozemnom moru na mete pripadnika oružanih grupa u Siriji kako bi podržala ofanzive sirijske vojske.

Razmještene su i podmornice

Ministarstvo nije saopćilo bi li fregata trebala učestvovati u vojnim operacijama u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada otkad je ušla u sirijski rat 2015. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopćio je u maju da će ruski vojni brodovi s krstarećim raketama “Kalibr” biti u stalnoj pripravnosti na Sredozemlju kako bi se suprotstavili “terorističkoj prijetnji” u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova na Sredozemlju ovog ljeta, među kojima su Admiral Grigorovič, Admiral Esen i Pitlivi, skupa s nosačem aviona Nikolaj Filčenkov i raketnom korvetom Višnji Voloček.

Novine Izvestija javile su u augustu da je Rusija okupila najveću mornaričku grupaciju na Sredozemlju od 2015, uključujuči i deset brodova naoružanih dugometnim krstarećim projektilima “Kalibr”.

Novi brodovi na putu su prema Sredozemlju, a dvije podmornice također su razmještene, pišu novine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije