Rusija na Krimu rasporedila bombardere ‘Tupoljev’

To su bombarderi koji mogu nositi nuklearne bombe (EPA)

Rusija je odlučila rasporediti strateške bombardere “Tupoljev” (Tu-22M3) na poluotok Krim kao odgovor na američko postavljanje sistema raketne odbrane u Rumuniji, javio je Reuters.

Rusija planira rasporediti te bombardere, koji mogu nositi nuklearne bombe, u aviobazu Gvardejskoje na Krimu, izjavio je za rusku agenciju RIA Viktor Bondarev, šef Odbora za odbranu i sigurnost Gornjeg doma ruskog parlamenta, prenio je Reuters.

Rusija je pripojila Krim 2014, a ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je tokom dana taj poluotok na Crnom moru povodom pete godišnjice tog pripajanja.

Pripajanje Krima Rusiji izazvalo je velike kontroverze te su ga osudili brojni svjetski čelnici, kao i NATO.

Potez je opisan kao nezakonita ruska aneksija ukrajinske teritorije, kojom je prekršen Budimpeštanski memorandum iz 1994. o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Međunarodne sankcije

Članice G8 tada su Rusiju izbacile iz grupe, a 2014. protiv nje su uvedene međunarodne sankcije.

Prvi put u evropskoj historiji nakon Drugog svjetskog rata granice suverenih država izmijenjene su jednostranom akcijom pripajanja teritorije jedne države.

Rusija se protivi terminu “aneksija”, a Putin od početka brani referendum, uz objašnjenje da je održan u skladu s međunarodnim pravom.

Rusi su slijedili logiku Kremlja, koji je tvrdio da su stanovnici Krima na referendumu glasali za priključenje Rusiji i da je Putin jednostavno ispunio njihovu želju.

Izvor: Agencije