Rusija na crnogorsku pjenu od mora

Ruska novinska agencija je falsifikovala da je Filip Vujanović izjavio kako bi Crna Gora trebala dozvoliti ruskim vojnim brodovima pristaju u Luku Bar (EPA)

Piše: Andrej Nikolaidis

Živim sa njima 22 godine, ali do skoro nisam znao da Crnogorci imaju tako rafiniran smisao za špijunski triler. Nema, dakako, u tom trileru mnogo akcije: ni scena jurnjave automobilima kao u Friedkinovoj Francuskoj vezi, niti pucnjave kao u modernim verzijama Bornovog identiteta. Junaci ovog trilera uglavnom sjede u svojim kabinetima u Podgorici, Moskvi, Briselu i Vašingtonu – ali napetosti ne manjka. Napokon, nije li i Nero Wolfe, detektiv čija se slava ne može porediti sa onom koju uživaju Poirot i Holmes, no ipak sasvim pristojna zvijezda za hordama obožavalaca, rođen u Crnoj Gori, jedinstven upravo po tome što sve slučajeve rješava a da se ne mrdne iz luksuznog njujorškog stana na adresi West 35th Street i udobne fotelje u koju je smjestio svoje golemo tijelo?

Pisac Rex Stout riješio je da njegov Crnogorac, ma šta da se desi, ma kako kompleksna misterija da pred njim iskrsne, neće smatrati da je nužno da sam sebe muči izlaskom u grad. Čemu, kada blistav um svaki zadatak koji mu sudbina kao rukavicu baci u lice može riješiti iz udobnosti svog kabineta?

Crnogorsko članstvo u NATO-u postalo je nalik na moždani kod pacijenta sa totalnim zakrčenjem krvnih sudova: može te pući u svakom trenutku, a ti šta ćeš – živiš i čekaš.

Politički triler koji uživo pratimo zove se Rusija na pjenu od mora i najavljen je deskriptivnim sloganom – “Hoće li Crna Gora ući u NATO, ili će je zli Rusi spriječiti u tome?” Već iz naslova je, naizgled, sve jasno: mi bismo, ali Rusi ne daju. Međutim, nije sve tako jedostavno. Već pola godine ide taj serijal. Malo je razvodnjen kao turske sapunice, znamo da će na kraju biti hepiend, ali živopisni likovi i mikrozapleti su ono što drži našu pažnju.

Iz epizode u epizodu napetost je rasla: hoće li nas NATO primiti ove godine? Kada se ispostavilo da nas nisu primili, moglo se očekivati da serija postane dosadna i izgubi publiku. Ali, ne… Hitno je uveden novi zaplet: hoće li nas primiti sljedeće godine? Da stvar bude zanimljivija, NATO je najavio da nas može primiti bilo kad tokom 2015. godine. Tako je crnogorsko članstvo u NATO-u postalo nalik na moždani kod pacijenta sa totalnim zakrčenjem krvnih sudova: može te pući u svakom trenutku, a ti šta ćeš – živiš i čekaš.

‘Kosovo, slikaj se!’

NATO od Crnogoraca zahtijeva da počiste svoje službe bezbjednosti, u kojima, ispostavilo se, sjedi gomila ruskih špijuna. Sad: ko su ti ljudi? Hoće li ih naši otkriti? Hoće li se ovi tako lako dati, ili će pružati otpor? Hoće li im Moskva pomoći? Ko je sve od njih njihov, a mislili smo da je naš? Eto zapleta, da se ne rasplete sljedećih pola godine.

A onda se, neki dan, što bi rekli u Bosni, pravo zakuhalo. Američki senator Kristofer Marfi optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da uspostavi vojnu bazu u Crnoj Gori i rusku dominaciju na Balkanskom poluostrvu. Kako su izvijestili crnogorski mediji, Marfi je to saopštio američkim novinarima nakon posjete Zapadnom Balkanu, tokom koje je boravio i u Crnoj Gori, gdje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima.

NATO od Crnogoraca zahtijeva da počiste svoje službe bezbjednosti, u kojima, ispostavilo se, sjedi gomila ruskih špijuna.

Marfi tvrdi da Putin planira da formira neku verziju nekadašnjeg Svjetskog saveza. On je pozvao Obaminu adminstraciju da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u. Ako ne pružimo ruku Crnoj Gori, Rusija će to uraditi, rekao je Marfi. A to bi bila šteta. Jer, Crna Gora je, kako je Marfi izjavio tokom razgovora sa crnogorskim zvaničnicima prošle nedjelje, “najpouzdaniji američki saveznik na Zapadnom Balkanu”. Kosovo, slikaj se! Džabe ste dizali spomenik Bilu Klintonu – ako je Amerika Batman, Mračni vitez, zna se ko je ovdje njegov Robin.

Marfijeva priča nipošto nije proizvoljna i neutemeljena. Državna ruska novinska agencija je, podsjetimo, početkom ove godine u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom falsifikovala da je Filip Vujanović izjavio kako bi Crna Gora trebala dozvoliti ruskim vojnim brodovima da pristaju u Luku Bar. Vujanovićev kabinet je to demantovao, a Rusi su potom uklonili izmišljeni dio intervjua. Poruka koju je Moskva poslala Crnoj Gori bila je, međutim, posve jasna.

Najdosljedniji promoter evroatlantskih integracija Crne Gore, predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, ove je nedjelje odgovarao na novinarska pitanja o izjavi senatora Marfija. Krivokapić je rekao da je senator samo tumačio ono što su javno oglasili ruski mediji i izvlačio zaključke “koji svakako otvaraju dodatnu potrebu da NATO razmisli o skorom članstvu Crne Gore u Alijansu”.

Rusofilski pogledi na ‘neke situacije’

“Informacija o želji da se u Crnoj Gori borave ruski vojni brodovi je izašla u ruskim medijima u posljednjem kvartalu prošle godine. I uvijek kad postoji želja i namjera da intenzivnije borave brodovi neke strane države u drugoj, tu se ne može isključiti i ta namjera”, kazao je on.

Uto je stigla vijest da se Rusi, ako ne vojno, a onda medijski, približavaju crnogorskoj granici. Ruska državna agencija Rusija danas pokreće u Srbiji informativni sajt i radio-stanicu. Predstavništvo će biti registrovano do utorka, 28. oktobra, objavio je Blic. Tog dana će, tvrdi beogradski dnevnik, u Moskvi biti saopšteni detalji o početku rada Rusije danas u čak 29 zemalja širom svijeta. Ruskom medijskom ispostavom u Beogradu rukovodiće Ljubinka Milinčić. Ona tvrdi da “u Srbiji postoji potreba za ruskim pogledom, jer su kod nas više od 20 godina radili zapadni mediji. Skoro svi mediji su kupljeni i biće veoma dobro čuti riječ i pogled Rusije na neku situaciju.”

Ako negdje nije potreban još jedan ruski medij, onda je to Srbija: ionako su skoro svi mediji u Srbiji više ruski nego da su zaista ruski.

Eto, a ja mislio da i Večernje novosti, Politika i još desetine drugih srpskih novina, portala i TV kanala i ne čine ništa drugo nego iznose rusofilske poglede na “neke situacije”. Ako negdje nije potreban još jedan ruski medij, onda je to Srbija: ionako su skoro svi mediji u Srbiji više ruski nego da su zaista ruski.

Kako će na ruski medijski izazov reagovati Crna Gora, čiji čelnici nisu otišli na vojnu paradu koju je premijer Srbije Aleksandar Vučić organizovao u čast Putinu? Hoće li za ruskim novinarima stići i brodovi? Hoće li nas NATO u svoje naručje primiti prije nego nas pridavi majčica Rusija? Sve to saznaćete ako nastavite pratiti i naredne epizode crnogorskog političkog trilera Rusija na pjenu od mora.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera