Rusija mjesecima pokušavala hakirati glasačke sisteme SAD-a

NSA nije utvrdio da li su hakeri imali ikakvog efekta na ishod glasanja (AP)

Visoko povjerljiv dokument američke Nacionalne sigurnosne agencije pokazuje da su hakeri ruske vojno-obavještajne službe više puta pokušali prodrijeti u glasačke sisteme Sjedinjene Američke Države uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, navodi američka internetska publikacija The Intercept.

Kako tvrdi publikacija, u izvještaju NSA-e opisana je hakerska operacija koja je usko povezana s moskovskim obavještajnim direktoratom GRU, a bila je fokusirana na privatne američke kompanije koje pružaju usluge registriranja glasača i opremanja lokalnih vlada širom zemlje, prenosi AFP.

Ova operacija, koja je potencijalno ugrozila cjelokupno glasanje u SAD-u, trajala je mjesecima, sve do nekoliko dana pred američke predsjedničke izbore održane 8. novembra, otkriveno je u dokumentu.

NSA nije utvrdio da li su hakeri imali ikakvog efekta na ishod glasanja, napominje The Intercept, ali su američki obavještajni zvaničnici više puta rekli da rezultati glasanja nisu bili ugroženi, prenosi Tanjug.

Odavanje tajni

The Intercept, publikacija koja je fokusirana na nacionalna sigurnosna pitanja, navodi da je dokument NSA datiran na 5. maj.

Ubrzo nakon što je izvještaj objavljen, američko Ministarstvo pravde je saopćilo da uhapšena Reality Leigh Winner, zaposlena u nacionalnoj sigurnosni službi, zbog odavanja visoko povjerljivih informacija “jednoj online publikaciji”.

Glasnogovornica The Intercepta Vivian Siu rekla je da je dokument NSA-e do njih došao “od anonimnog izvora”.

Izvještaj je objavljen samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin negirao navode da se ruska država umiješala u američke izbore, ali je ipak priznao da su možda umiješali prste ruski hakeri koji nisu povezani s vladom, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije