Rusija lansirala satelit za nadzor evropske atmosfere

Nakon odvajanja od gornjeg djela rakete, satelit je aktivitrao solarne panele i počeo je komunikaciju sa Zemljom (EPA)

Rusija je uspješno lansirala u orbitu satelit za nadzor evropske atmosfere, koji ima za cilj pomoći u proučavanju zagađenosti zraka.

Satelit Sentinel-5P Evropske svemirske agencije lansiran je na raketi Rokot sa lansirne rampe Plesetk u sjeverozapadnoj Rusiji.

Satelit će pročuvati atmosferu svakog dana.

Nakon odvajanja od gornjeg djela rakete, satelit je aktivirao svoje solarne panele i počeo komunikaciju sa Zemljom, saopćila je ESA.

Prvi signal primljen je 93 minute nakon lansiranja, dok je satelit prolazio iznad stanice Kiruna u Švedskoj.

Kontrolori u operativnom centru ESA-e u njemačkom gradu Darrmstadtu uspostavili su komandne i kontrolne veze kako bi omogućile da nadziru stanje satelita.

Nadzor zagađenosti zraka

“Satelit Sentinel-5P sada je sigurno u orbiti, tako da je na našim kontrolnim timovima da provedu misiju u operativni život i da je održe narednih sedam godina ili više”, navodi u izjavi za javnost generalni direktor ESA-e Jan Woerner.

Philippe Gaudy, koji nadzire projekt Sentinel za Evropsku svemirsku agencije, kazao je da će podaci koje prikupi Sentinel 5P pomoći naučnicima da bolje nadziru zagađenje zraka, kao što je emisija ugljen-dioksida od vozila.

U nedavnom izvještaju procjenjuje se da više od 400.000 ljudi prerano umre samo u Evropi od zagađenja zraka, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije