Rusija lansirala raketu sa teleskopom za posmatranje svemira

Svemir, Zemlja, Satelit
Thomas Reiter je upozorio da je Zemljina orbita puna različitog otpada (EPA)

Rusija je danas s Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, lansirala raketu koja je ponijela teleskop za posmatanje svemira koji će zamijeniti prethodni model izgubljen u januaru.

Raketa Proton-M uspješno je poljetela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos, prenosi Tanjug.

Raketa je prvobitno trebala da poleti 21. juna, ali je polijetanje odloženo zbog tehničkih problema. Potom je polijetanje zakazano za petak, ali je na kraju obavljeno danas.

Teleskop za posmatranje svemira, razvijen u saradnji s Njemačkom, omogućit će zamjenu radioteleskopa Spektr-R (RadioAstron) nad kojim je ruska služba u januaru izgubila kontrolu.

Snimao ‘crne rupe’, neuronske zvijezde i magnetna polja

Taj teleskop je bio lansiran 2011. da bi snimao „crne rupe“, neutronske zvijezde i magnetna polja. Njegov nasljednik će služiti također za posmatranje svemira, i da se „dovrši mapa svijeta“, navela je ruska svemirska agencija.

Svemirski sektor koji je decenijama bio ponos Sovjetskog saveza, imao je niz neuspjeha posljednjih godina, ali to nije ugrozilo velike ambicije Rusije.

Nakon ukidanja dijela programa američke NASA-e, Rusija je od 2011. godine jedina zemlja koja može da šalje posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje.

Međutim, nedavni skandali s korupcijom u Roskosmosu kao i konkurencija američke privatne firme Space X Elona Muska ugrožavaju tu ekskluzivnost.

Izvor: Agencije