Rusija jača vojsku u oblasti Sjevernog pola

Podmornica, Arktik
Rusija već godinama jača vojnu infrastrukturu na Arktiku (EPA)

Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u regiji Sjevernog pola tako što će tamo stvoriti “operativne snage” i poboljšati kontrolu nad tim područjem, navodi se u dekretu koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ta uredba o “temeljima politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine” obuhvaća mnoge teme – od poboljšanja životnih uvjeta stanovnika tog područja, do njegovog ekonomskog razvoja i prilagođavanja promjenama klime, prenosi Beta.

U odeljku o sigurnosti, uredba uvjerava da Rusija mora već ove godine “formirati operativne snage” Arktika i “aktivan sustav obalne kontrole” po nalogu specijalnih službi (FSB), zaduženih za kontrolu granica.

Ruska vojska, također, mora “usavršiti sustave za kontrolu zraka, mora i podmorja” u području Sjevernog pola te nastaviti “stvarati i modernizirati” vojne baze, piše u uredbi.

Nova ruta, upravljanje otpadom, turizam…

Moskva već godinama jača svoju vojnu infrastrukturu na Arktiku, gdje ima nekoliko suvremenih baza, koje mogu autonomno djelovati, a ima i nove zračne luke.

U rujnu prošle godine rasporedila je sustave protuzračne obrane S-400 na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku.

To područje, pored golemih rezervi ugljikovodika, izaziva zanimanje Moskve zbog Sjeveroistočnog morskog prolaza, koji bi trebao postati nova, važna pomorska ruta između Europe i Azije.

Taj prolaz je postao plovan zahvaljujući zagrijavanju klime u svijetu i topljenju nekadašnjih naslaga leda.

Uredba koju je Putin potpisao u četvrtak predviđa i “razvoj sustava upravljanja otpadom svih razina opasnosti i izgradnju modernih kompleksa za reciklažu” u području Sjevernog pola, pa čak i razvoj turizma.

Izvor: Agencije