Oglasi

Rusija izvezla dvije milijarde dolara vrijedno oružje

Vrijednost izvoza zvaničnog državnog izvoznika naoružanja Rosoboronexporta prošle godine bila je 'teška' 13 milijardi dolara.
Čelnici kompanije očekuju povećanje narudžbi nakon Međunarodnog sajma aviona u gradu ŽukovskiEPA

Vrijednost ruskog izvoza oružja i vojne opreme dostigla je dvije milijarde dolara u prvom ovogodišnjem polugodištu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik generalnog direktora zvaničnog ruskog državnog izvoznika naoružanja Rosoboronexporta Sergej Ladigin.

"Samo u prvom polugodištu 2017. godine vrijednost ruskog izvoza oružja i vojne opreme za vojne snage je dostigla dvije milijarde dolara, rekao je on, prenosi ruska agencija Tass.

Plan kompanije Rosoboronexport je, kako je dodao, da potpiše više od deset ugovora i aranžmana o saradnji sa stranim vladama i kompanijama, kao i s ruskim proizvođačima naoružanja.

Ladigin je naveo kako lideri kompanije očekuju povećanje narudžbi nakon Međunarodnog sajma aviona MAKS u gradu Žukovski (18-23. juli, Moskovska regija).

Rast vrijednosti

Ranije je izvršni direktor kompanije Aleksander Mihejev izjavio kako je Rosoboronexport, koji je dio korporacije Rostec, doživio rast vrijednosti za tri milijarde dolara - sa 42 na 45 milijardi dolara od početka ove godine, prenosi Tass.

Vrijednost izvoza Rosoboronexporta u prošloj godini bila je "teška" 13 milijardi dolara, tokom juna je kazao Mihejev na Sajmu aviona u Parizu.

On je naveo kako je više od polovine izvezenog naoružanja i vojne opreme otišlo na Bliski istok i sjever Afrike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.