Rusija isporučila Srbiji svih šest MiG-ova

Ratno vazduhoplovstvo Srbije će raspolagati s 10 MiG-ova - četiri koliko ih sada ima i šest isporučenih ove sedmice (EPA)

Posljednja dva od ukupno šest lovačkih zrakoplova MiG-29 stigli su u Beograd iz Rusije, potvrdilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija ipak platiti 180 milijuna eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova – četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ovog tjedna, podsjeća Hina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom kompletiranja isporuke, da će Srbija “imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u regionu”.

“Ponosan sam na to i uveren da će naši tehničari umeti da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama. I dalje ne postoji mašina koja je bolja od MiG-29. Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane ‘pete generacije’, ali ovo je ‘četiri plus generacija’ i mi smo problem rešili u narednih 20 godina”, precizirao je Vučić.

Najavio je da će Srbija i dalje jačati eskadrilu i imati još više aviona, ali “ne želi dalje da obećava, iako je za kratko vreme u Srbiju stiglo mnogo više aviona nego u prethodnih 40 godina”.

Na predstavljanje dolazi Šojgu

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016. godine kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih zrakoplova MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura, a tadašnji premijer, danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih zrakoplova, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 milijuna eura.

Šest novonabavljenih zrakoplova MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda od fašizma 20. listopada. Svečanosti bi trebao nazočiti i ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Nakon toga će MiG-ovi u Vazduhopolovno-tehničkom zavodu “Moma Stanojlović” biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do tzv. četiri plus generacije borbenih zrakoplova.

Izvor: Agencije