Rusija, Iran i Turska razmatraju budućnost Sirije

Putin je u Sočiju ranije ugostio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (EPA)

U ruskom gradu Sočiju u srijedu se održava samit čelnika Rusije, Irana i Turske, na kojem će se razgovarati o sirijskoj krizi.

Samitu, koji mnogi nazivaju ključnim za budućnost Sirije, prisustvuju predsjednici Irana i Turske Hassan Rouhani i Recep Tayyip Erdogan, a domaćin im je ruski kolega Vladimir Putin.

U utorak je Putin s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom telefonski razgovarao o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji i Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Putin je u Sočiju ranije ugostio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Saopćeno je da je Al-Assad pozvan u Rusiju kako bi se dobio njegov pristanak za potencijalne mirovne inicijative koje bi izradili Rusija, Iran i Turska.

Sastanak šefova diplomatije

Načelnici generalštabova oružanih snaga Turske, Rusije i Irana Hulusi Akar, Valerij Gerasimov i Mohammed Bagheri u Sočiju su u utorak razgovarali o sigurnosnim pitanjima u Siriji, saradnji u okviru borbe protiv terorističkih organizacija i nekonfliktnim zonama u toj zemlji.

Šefovi ruske, iranske i turske diplomatije također su se okupili u nedjelju u Turskoj kako bi razgovarali o Siriji. Sergej Lavrov, Mohammad Javad Zarif i njihov turski domaćin Mevlüt Çavuşoğlu sastali su se u Antalyji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata. Lavrov je rekao da su se dogovorili o svim ključnim problemima.

Sporazum iz Astane

Çavuşoğlu je izjavio kako je neprihvatljivo da na bilo kojem međunarodnom skupu učestvuju delegacije Radničke partije Kurdistana / Partije demokratskog jedinstva i da je Turska o tome izvijestila Rusiju i Iran.

Podsjetivši da su se delegacije zvaničnika tri države i u subotu sastale u Teheranu, Çavuşoğlu je rekao da će predsjednici ovih zemalja u Sočiju analizirati postignuto i razgovarati o sljedećim koracima u mirovnom procesu za Siriju.

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet borbi radi pripreme terena za političko rješenje sirijskog sukoba, u kojem je od marta 2011. poginulo više od 330.000 ljudi, a raseljeno približno 13 miliona.

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana, gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije”, predviđajući prekid sukoba.

Izvor: Agencije