Rusija ima velike planove za Arktik

Ujedinjeni narodi počeli su razmatranje ruskog zahtjeva za proširenje dijela Arktičkog pojasa pod kontrolom Moskve. Ali, proširenje teritorije samo je dio ruskih ambicija i planova u tom regionu. Ostali su otvaranje novih pomorskih ruta, te vađenje nafte i gasa.

Kiperi i bageri opet se mogu vidjeti na obalama zaljeva Kola.

Projekat gradnje infrastrukture, jedan od dva najveća na ruskom dijelu Arktika, godinama je bio obustavljen.

Ako bude završen, Transportni centar u Murmansku imat će terminale za utovaranje brodskih kontejnera, uglja i gasa i biti ključni dio ruskih ambicija u toj regiji.

„Prije svega, Centar će pomoći jačanju naših službi za izvoz. Drugo, omogućit će razvoj Sjeverne pomorske rute. Također, cilj ovog projekta je socijalno-ekonomski razvoj ovog regiona i sjeverozapadne Rusije. Naši teretni brodovi imat će više kapaciteta za prijevoz tereta”, rekao je Dmitrij Sosnin, ministar transporta regiona Murmansk.

Murmansk je ključna luka za brodove koji koriste Sjevernu pomorsku rutu, liniju koja se proteže duž arktičke obale Rusije i za koju se Moskva nada da će jednog dana po važnosti biti jednaka Sueckom kanalu.

Zbog toga ulaže u tehnologiju, poput Arktike, novog ledolomca na nuklearni pogon, čija je svrha olakšati saobraćaj kroz smrznute vode dalekog sjevera.

Poput drugih zemalja, i Rusija želi iskoristiti bogate rezerve energenata na Arktiku. Zbog toga je Ujedinjenim narodima predstavila novi zahtjev za proširenje teritorije.

„Za početak, istaknimo da je konkurencija na Arktiku trenutno snažna. Svaka zemlja UN-u pokušava poslati zahtjev za pristup Arktičkom pojasu. Odluka o pristupu omogućila bi nam da proširimo svoja prava i zakone u ovoj regiji. Za bilo koju zemlju to je cilj od velikog značaja”, kazao je Sergej Donskoj, ruski ministar za prirodne resurse i okoliš.

Militarizacija Arktika

A uvođenje vlastitih zakona i prava značilo bi i pravo na njihovu odbranu. Rusija na Sjeveru gradi baze i aerodrome, što pojedinci nazivaju opasnom militarizacijom Arktika.

Ali, jedna analitičarka smatra da Rusija time ne krši pravila.

„Mislim da su oni koji imaju interese u regiji manje nervozni nego ranije. Razlog za to je neprestalno učešće Rusije u forumima o međunarodnom pravu i upravi. Uprkos vojnim aktivnostima u drugim dijelovima svijeta, Rusija tu nije prekršila nijedan zakon”, kazala je Victoria Herrmann, predsjednica Arktičkog instituta.

Međutim, upitno je hoće li Moskva ispuniti sve svoje ciljeve.

„Problem s mnogim od ruskih ambicija na Arktiku je to što su pomalo rizične. Šta ako nestane novca i Transportni centar u Murmansku ne bude završen? Šta ako se sektori koje bi trebao usluživati povuku odatle? Šta ako cijene nafte ostanu niske, a pomorska ruta preko Arktika ne postane konkurentna? Šta ako UN odbije zahtjev Moskve? Jednostavno je mnogo tih – šta ako“, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

Ali, i djelomični uspjeh bolji je od nikakvog. Rusija ne može ignorisati mogućnosti koje nudi ta velika regija prekrivena ledom.

Izvor: Al Jazeera