Rusija identificirala osumnjičene u slučaju Skripalj

Britanske vlasti identificirale su dvojicu muškaraca za koje vjeruju da su odgovorni za napad nervnim otrovom kao Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova (EPA)

Dvojica osumnjičenih za trovanje bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije su civili i nisu kriminalci, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, dodavši kako Moskva zna njihov pravi identitet.

Britanske vlasti identificirale su dvojicu muškaraca za koje vjeruju da su odgovorni za napad nervnim otrovom kao Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, navodeći da se radi o ofocirima ruske vojne obavještajne službe.

Govoreći na ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da ih je ruska Vlada pronašla, da je riječ o civilima te kako se nada da će se uskoro pojaviti i ispričati svoju priču.

Evropski nalog za hapšenje

Sergej (66) i Julija (33) Skripalj otrovani su u Salisburyju, Velika Britanija, početkom marta ove godine.

“Naravno da smo provjerili ko su ti ljudi. Znamo ko su oni, pronašli smo ih”, rekao je Putin u Vladivostoku.

“Nadam se da će se pojaviti i sve ispričati. To bi bilo najbolje za sve. Tu nema ništa posebno, ništa kriminalno, uvjeravam vas. Uskoro ćemo vidjeti”, kazao je.

Britanski tužitelji optužili su prošle sedmice tu dvojicu Rusa za zavjeru s ciljem ubistva Skripalja i njegove kćerke.

Izdan je evropski nalog za hapšenje i policija je objavila njihove fotografije.

“Nećemo tražiti od Rusije njihovo izručenje, jer ruski Ustav ne dopušta izručenje svojih građana”, rekla je prošli sedmice Sue Hemming iz britanskog tužiteljstva.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe, koji je izdao desetke agenata britanskoj vojnoj obavještajnoj službi MI6, i njegova kćerka Julija nađeni su bez svijesti na javnoj klupi u Salisburyju 4. marta.

Velika Britanija je odmah optužila Rusiju za trovanje i identificirala je otrov kao “novičok” – smrtonosnu grupu nervnih otrova koje je razvila sovjetska vojska ‘70-ih i ‘80-ih godina prošlog vijeka.

‘Putuju pod lažnim imenima’

Rusija je odbacila bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Neil Basu, šef britanske protuterorističke službe, rekao je da dvojica osumnjičenih, u dobi od oko 40 godina, putuju pod lažnim imenima, ali da imaju originalne ruske pasoše.

Po njegovim riječima, tragovi kontaminacije “novičokom” otkriveni su u hotelskoj sobi u Londonu u kojoj su odsjeli.

Izjavio je da su ti muškarci doputovali u Veliku Britaniju 2. marta i napustili zemlju dva dana kasnije, 4. marta.

Izvor: Agencije