Rusija i Ukrajina pripremaju veliku razmjenu zarobljenika

Ukrajina, Tenkovi
Ruska izaslanica za ljudska prava stigla je u Ukrajinu i razgovarala s ukrajinskim kolegom (EPA)

Dužnosnici u Rusiji i Ukrajini najavili su da se dvije zemlje pripremaju za veliku zamjenu zarobljenika.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin izjavio je u ponedjeljak za ruske novinske agencije da dvije zemlje razgovaraju o razmjeni 24 Ukrajinca zarobljena u Azovskom moru u decembru prošle godine, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ranije u ponedjeljak, ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je kako je vjerojatno da će ruski novinar koji se nalazi u pritvoru u Ukrajini biti pušten na slobodu.

Razgovor Putina i Zelenskog

Ruska izaslanica za ljudska prava Svetlana Moskalkova stigla je u ponedjeljak u Ukrajinu, gdje je razgovarala o zarobljenim zatvorenicima sa svojim ukrajinskim kolegom.

Aktivnosti u vezi zatvorenih Rusa i Ukrajinaca uslijedile su nakon prošlosedmičnog prvog telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin i Zelenski razgovarali su tada o sukobu u Ukrajini i razmjeni zatvorenika, objavila je agencija Interfax nekoliko sati nakon što je Putin sugerirao da je otvoren za pregovore s Ukrajinom nakon njezinih parlamentarnih izbora 21. jula.

Zelenski je preuzeo mjesto predsjednika prije dva mjeseca i rekao kako mu je rješavanje sukoba u Ukrajini glavni prioritet.

Ograničeni uspjeh sporazuma

On je izjavio u ponedjeljak kako je spreman sastati se s ruskim čelnikom u Minsku na razgovorima koji bi, kako je rekao, također trebali uključiti Njemačku, Veliku Britaniju, SAD i Francusku.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zategnuti su otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. godine i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je ubijeno 13.000 ljudi. 

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. uz francusku i njemačku potporu imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava.

Izvor: Agencije