Rusija i Turska postigli dogovor oko narednih koraka u Siriji

Rusija i Turska imaju isti cilj, očistiti Siriju od "terorističkih organizacija", rekao je turski ministar vanjskih poslova (Anadolija)

Rusija i Turska postigli su dogovor o poduzimanju narednih koraka u Siriji, naglasio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.

Na današnjem sastanku u Moskvi, kojem su prisustvovali visoki ruski i turski zvaničnici ministarstava vanjskih poslova i odbrane te predsjednički savjetnici, razgovarano je o tri glavne teme vezane za sirijski mirovni proces.

“Glavne teme sastanka bili su pronalaženje rješenja za humanitarna pitanja, uključujući repatrijaciju izbjeglica, stanje na terenu nakon povlačenja snaga Sjedinjenih Američkih Država i pokretanja političkog procesa”, istakao je Lavrov.

“Dogovorili smo se oko toga na koji način će vojni predstavnici Rusije i Turske nastaviti koordinirati svoje korake na terenu u novim uslovima, s ciljem konačnog iskorjenjivanja terorističke prijetnje na sirijskom tlu”, dodao je. 

Lavrov je dodao da su i Turska i Rusija još jednom naglasile bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

“Drugo, predviđene su konkretne mjere za intenziviranje našeg zajedničkog rada u cilju stvaranja uslova koji će omogućiti da se više izbjeglica vrati u svoje domove. Treća tema bio je politički proces. Pokrenuti su od strane zemalja koje su garant platforme iz Astane i dobio je dodatni poticaj zahvaljujući Kongresu nacionalnog dijaloga u Sochiju. Rusija, Turska i Iran učinili su sve što su obećali kako bi formirali Ustavni odbor, za koji se očekuje da će početi s radom početkom sljedeće godine u Genevi”, kazao je Lavrov.

‘Ozbiljan napredak’

Rusija i Turska imaju isti cilj, očistiti Siriju od “terorističkih organizacija”, rekao je turski ministar vanjskih poslova na susretu s ruskim visokim dužnosnicima u Moskvi.

“Kao i do sada nastavit ćemo aktivno sarađivati i koordinirati djelovanje s našim ruskim i iranskim kolegama kako bismo ubrzali političko rješenje u Siriji”, rekao je turski šef diplomatije Cavusoglu dodavši da će Turska i dalje usko sarađivati s Iranom i s Rusijom i u vezi s regionalnim pitanjima, objavila je turska državna agencija Anadolija, a prenio Reuters.

Rusija i Turska su također obećale da će sarađivati kako bi potaknule povratak sirijskih izbjeglica i osigurale im humanitarnu pomoć.

Turski ministar rekao je uoči sastanka da je u Siriji ostvaren “ozbiljan napredak” zahvaljujući saradnji Turske, Rusije i Irana. Tri zemlje su garanti deeskalacijske zone u Siriji uspostavljene mirovnim pregovorima u Astani.

Dogovori sila

Na sastanku turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua i ministra odbrane Hulusija Akara s ruskim kolegama Lavrovom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi učestvovao je i direktor obavještajne službe Hakan Fidan te glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Rusija i Turska su se u septembru dogovorile da će uspostaviti tampon zonu između područja koja drži sirijska vojska i pobunjeničkih područja u pokrajini Idlibu.

U oktobru su se njemački, turski, francuski i ruski čelnici dogovorili nakon razgovora u Istanbulu da će do kraja godine osnovati odbor za izradu nacrta sirijskog ustava.

Susret u Moskvi se održava u vrijeme kada Turska nastavlja jačati svoje vojne položaje na granici sa Sirijom i najavljuje mogućnost ofanzive na kurdske borce u Manbiju, na sjeveru Sirije, koje podržavaju Sjedinjene Države.

Washington je prošle sedmice objavio da planira povući svoje snage iz Sirije, na veliko razočarenje Jedinica narodne zaštite (YPG), glavnih snaga sirijskih Kurda koja se bori protiv grupe Islamske države Irak i Levant u toj zemlji.

Erdogan je u petak izjavio da je najvažnija teritorijalna cjelovitost Sirije i da se planira sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju ili u Moskvi.

Izvor: Agencije