Oglasi

Rusija i Kina blokirale američku rezoluciju o Venecueli

Dvije zemlje uložile su veto na nacrt kojim se poziva na slobodne izbore i neometanu isporuku humanitarne pomoći.
Protiv predloženog teksta je glasala i Južna Afrika, dok je devet zemalja podržalo američki prijedlogEPA

Rusija i Kina danas su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uložile veto na američki nacrt rezolucije kojim se pozivalo na "slobodne, pravedne i kredibilne" predsjedničke izbore u Venecueli i "neometanu isporuku humanitarne pomoći" u tu zemlju.

Protiv predloženog teksta je glasala i Južnoafrička Republika, dok je devet zemalja, uglavnom evropskih i latinoameričkih, podržalo američki prijedlog, prenosi Beta.

Uzdržani su bili Ekvatorijalna Gvineja, Obala Slonovače i Indonezija.

Ambasador Perua, koji je glasao za rezoluciju, rekao je da se radilo o "minimalističkom tekstu".

'SAD tvrdoglav u eskalaciji'

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja je naveo da je bi bila riječ o nezapamćenoj stvari koja se svodila na "otpuštanje predsjednika".

"SAD je tvrdoglav u eskalaciji. Cilj im je promjena režima", izjavio je Nebenzja.

Francuski ambasador Francois Delattre prije glasanja je rekao da "američki tekst ne daje pravnu osnovu za upotrebu sile, niti predstavlja napad na suverenitet Venecuele".

Dvostruki veto u Vijeću sigurnosti rijetka je stvar.

Među tim slučajevima je glasanje Rusije i Kine u februaru 2017. protiv francusko-britanskog prijedloga za sankcionisanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.