Oglasi

Rusija i Iran grade nuklearne elektrane

Prema ugovoru koji su potpisale dvije nuklearne agencije, Rusija i Iran će graditi dva nova nuklearna bloka.
Rusija će sarađivati s Iranom u razvoju još nuklearnih blokova u toj zemlji Reuters

Rusija i Iran izgradit će dva nova bloka nuklearne elektrane Bushehr u Iranu, u skladu s ugovorom koji su u utorak u Moskvi potpisali predstavnici dviju državnih nuklearnih agencija, javlja ruska novinska agencija TASS.

Sporazum je potpisan prije 24. novembra - roka za postizanje dogovora između Irana i svjetskih sila o završetku nuklearnog programa te zemlje, za koji Zapad kaže da mu je svrha izraditi atomsko oružje, što Iran opovrgava, prenosi Hina.

Rusija, koja je uključena u te razgovore, također će sarađivati s Iranom u razvoju još nuklearnih blokova u toj zemlji i proizvodit će nuklearno gorivo za njene nuklearke.

Iskorišteno gorivo vraćat će se u Rusiju na preradu i skladištenje.

Reaktori u JAR-u

Ugovor su potpisali čelnici Rosatoma Sergej Kirijeko i Organizacije za iransku atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Rusija je u septembru potpisala sporazum o izgradnji osam nuklearnih reaktora u Južnoafričkoj Republici kapaciteta 9,6 gigawata do 2030. godine.

Kako je tada navela ruska agencija, riječ je o prvim nuklearnim reaktorima u Africi koji će koristiti rusku tehnologiju.

Novi ruski reaktori u JAR-u trebali bi početi raditi 2023. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.