Rusija će graditi nuklearne centrale u Indiji

Prognozira se da će trgovinska razmjena Rusije i Indije u narednom desetljeću porasti s 11 na 30 milijardi dolara (AP)

Rusija planira izgraditi najmanje šest nuklearnih elektrana u Indiji u narednih 20 godina, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Poslije razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Moskvi, Putin je takođe rekao da dvije zemlje uspešno surađuju u proizvodnji projektila “Bramos” i planiraju zajednički proizvesti novi tip borbenog aviona i nosača aviona, prenio je Reuters.

Putin je ukazao i na bliskost pozicija Rusije i Indije o međunarodnim pitanjima.

“Važno je da Rusija i Indija imaju sličan pristup ključnim međunarodnim problemima. Naše zemlje su za političko rješenje sukoba u Siriji i unaprjeđenje nacionalnog pomirenja u Afganistanu”, rekao je Putin novinarima poslije sastanka, prenosi TASSS.

Rusija i Indija razvijaju “privilegirano strateško partnerstvo”, pri čemu je najavljen obiman razvojni program za indijski obrambeni sektor u vrijednosti 150 milijardi dolara, rečeno je nakon susreta.

Putin je nakon sastanka, održanog u Moskvi, izrazio zadovoljstvo zbog bliske ekonomske i diplomatske suradnje dviju zemalja, priopćili su ruski mediji.

Modi je doputovao na dvodnevni godišnji bilateralni summit, te izrazio Putinu sućut zbog rušenja dvaju ruskih zrakoplova – putničkog iznad Sinaja u listopadu i borbenog koji je prošli mjesec srušila Turska u blizini sirijske granice.

Modi je te nesreće nazvao ogromnom tragedijom i kazao da ljudi u Indiji tuguju s ruskim građanima.

Na svom Twitter nalogu Modi je kasnije objavio kako je razgovor s Putinom bio fokusiran na indijsko-ruske odnose i da je bio “plodan”.

Iz Putinovog ureda su najavili da će dvojica čelnika potpisati nekoliko sporazuma, uključujući sporazum o olakšavanju carinskih postupaka i putovanja za građane dviju zemalja.

Modi želi ojačati ekonomsku suradnju tijekom svog posjeta.

Nuklearna energetika

Uoči odlaska u Moskvu, Modi je izjavio kako mu je cilj produbiti suradnju s Rusijom i na poljima energetike i sigurnosti, nazivajući svog partnera “jednim od najvećih prijatelja Indije u svijetu”.

Kako prenosi portal Russia Today, dvije države planiraju potpisivanje niza sporazuma u sektoru nuklearne energetike.

Indija je prošlog tjedna dala “zeleno svjetlo” za kupovinu ruskog protuzračnog raketnog sustava S-400, što je najveći vojni sporazum između dvije države u posljednjem desetljeću.

Očekuje se da će biti potpisani i sporazumi o kupovini 200 lakih helikoptera tipa “Ka-226T”, kojima bi Indija zamijenila svoje stare modele, a moguć je i dogovor o iznajmljivanju ruske nuklearne podmornice, kao i kupovina tri ratna broda.

Indija je jedan od najvećih ruskih klijenata kada se radi o obrambenoj industriji i ima bliske veze s Moskvom još od sovjetskog doba.

Prognozira se da će trgovinska razmjena Rusije i Indije u narednom desetljeću porasti s 11 na 30 milijardi dolara.

Izvor: Agencije