Rusija i Hezbollah skladište Assadovo hemijsko oružje

'Rusija je nadgledala zadržavanje određene količine hemijskog oružja iz zaliha sirijskog režima', tvrdi general (EPA)

Piše: Mohamed al-Najjar

Zaher al-Saket, bivši brigadni general i stručnjak za hemijsko oružje u sirijskoj vojsci, optužio je Rusiju i Hezbollah da su umiješani u prebacivanje i skladištenje hemijskog oružja, u saradnji s režimom Bashara al-Assada. Naglasio je da se “konstantno radi na prikrivanju dokaza o posljednjem napadu na Doumu”, u kojem je, prema njegovim riječima, korišten gas sarin, a ne hlor.

Al-Saket, bivši šef jedinice za hemijsko naoružanje u Petoj diviziji sirijske vojske, izjavio je za Al Jazeeru da Rusija nastoji prikriti sve dokaze protiv Assadovog režima jer bi “ti dokazi bili inkriminišući i za nju”.  

Taj brigadni general, koji je istupio iz sirijske vojske početkom 2013, dodaje da je “Rusija nadzirala proces zadržavanja zaliha hemijskog oružja Assadovog režima i pomagala u proizvodnji novog naoružanja”.

Al-Saket je naglasio da ima insajderske informacije i dokaze iz “Šestog korpusa” sirijske vojske, koji je pod komandom ruskih snaga, o tome da je Rusija nadgledala zadržavanje određene količine hemijskog oružja iz zaliha sirijskog režima.   

“Raspolažem informacijama iz samog Šestog korpusa, koji su osnovali Rusi u sjedištu Treće divizije u Al-Qutayfahi na periferiji Damaska, odnosno području na kojem se nalaze brojna skladišta hemijskog oružja, s tim da nikad nismo čuli informacije o borbenim aktivnostima tih snaga. Ruski eksperti na ovom području nadziru prebacivanje zaliha hemijskog oružja na više lokacija, a naročito u skladišta Šestog korpusa u Al-Qutayfahi”, izjavio je Al-Saket.     

Šesti korpus

Prema riječima tog bivšeg vojnika sirijske vojske, u sjedištu Šestog korpusa nalaze se brojna skladišta koja su pod nadzorom ruskih oficira. Osim toga, u tom području nalazi se i kamenolom i proizvodi se i skladišti hemijsko oružje. 

“Ruski eksperti u saradnji s jedinicom 450 rade na skladištenju oružja i njegovoj distribuciji jedinicama 416, 417, 418 i 419 u saradnji s Obavještajnom službom zračnih snaga. Hemijsko oružje odatle se prebacuje i skladišti u magacinima u Baniyasu i Barmaji. U tom području vrši se eksploatacija kamena i nalaze skladišta hemijskog oružja”, dodao je.     

Al-Saket je optužio i libanski Hezbollah da učestvuje u skladištenju hemijskog naoružanja koje koristi vojska Bashara al-Assada. Kaže da “postoje i skladišta u Bluzahu, u blizini libanske granice, koja su pod kontrolom Hezbollaha i Assadovog režima”.

Kaže da su tri belgijske kompanije, za koje je nedavno otkriveno da su umiješane u prodaju hemijskih supstanci za dobijanje sarina, vršile to “posredstvom Libana”.

“Ne postoji ni jedna druga strana umiješana u rat na strani sirijskog režima koja bi mogla prebaciti te komponente Assadu izuzev Hezbollaha. Osim toga, Hezbollah kontroliše libanski aerodrom i luke”, prema njegovim riječima.    

Belgija i Hezbollah

Nekadašnji brigadni general u sirijskoj vojsci i stručnjak za hemijsko oružje kaže da su tri belgijske kompanije priznale da su između 2014. i 2016. Libancima i Assadovom režimu isporučile približno 168 tona izopropanola, jednog od osnovnih sastojaka sarina. Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPWC) pri Ujedinjenim narodima potvrdila je da je sarin korišten u napadima sirijskog režima na Khan Sheikhoun, predgrađe Idliba, u aprilu 2017, odnosno četiri godine nakon što je režim Bashara al-Assada predao svoje zalihe hemijskog oružja.

Također kaže da su te tri kompanije opskrbile Assada preko Libana s približno 300 tona metanola i dihlormetana, što spada u proizvodnju toksičnih supstanci.

Al-Saket je zatražio od OPWC-a da pretraži i položaje Hezbollaha u Libanu i Siriji, istakavši da posjeduje informacije i o Hezbollahovim skladištima.  

Agencija Reuters u četvrtak je izjavila da je belgijski sud odredio datum za početak suđenja trima belgijskim kompanijama optuženim za izvoz hemikalija Assadovom režimu, uključujući i izopropanol, koje se mogu koristiti i za dobijanje sarina.

Proizvodnja sarina

Reuters prenosi da je glasnogovornik belgijskog suda izjavio da će suđenje početi u Antwerpenu polovinom maja, a da se u optužnici navodi da su tri kompanije bile umiješane u izvoz nekoliko hemijskih supstanci između 2014. i 2016. u Liban i Siriju posredstvom hemijske grupacije AAE Chemie iz Belgije i dva agenta iz kompanija Danmar Logistics i Anex Customs.  

Britanski list Al-Hayat prenosi od belgijskog sedmičnika Knack, koji je učestvovao u istrazi zajedno s njemačkom nevladinom organizacijom The Syrian Archive i Britanskim istražnim uredom, da rezultati istrage ukazuju na to da su tri belgijske kompanije prekršile preporuke OPWC-a, koji je 2013. pozvao da svi izvoznici hemijskih supstanci moraju prethodno dobiti dozvole za izvoz od nadležnih organa u svakoj državi.       

Prema Al-Hayatu, paradoksalno je da je OPWC uklonio iz Sirije 120 tona izopropanola, koji se koristi za dobijanje sarina, na osnovu sporazuma o hemijskom razoružavanju Sirije postignutom u jesen 2013. između SAD-a i Rusije, a zatim su u periodu između 2014. i 2016. te tri kompanije isporučile u Siriju još veću količinu izopropanola od te (168 tona), koji je sirijski režim možda koristio za proizvodnju sarina. 

U istom tom kontekstu Al-Saket je optužio ruske snage u Siriji da intenzivno rade na prikrivanju dokaza napada u Doumi. Smatra da postoji dosad neviđena konfuzija u ruskim izjavama kao rezultat takvih nastojanja.  

Konfuzija i izmišljanje

Al-Saket smatra da o ovoj ruskoj zbunjenosti govore i saopćenja o pronalasku bombi američke i britanske proizvodnje, zatim izjave da su videosnimci koji inkriminišu Moskvu i Al-Assada “izmišljeni”, pa sve do ometanja dolaska inspektora UN-a na mjesto hemijskog napada u Doumi prije uništavanja svih dokaza.

Kaže da ima nepobitne dokaze da je u Doumi upotrijebljen sarin, a ne hlor, te da se dio uzoraka koji upućuju na korištenje tog plina trenutno nalazi kod komandanta Jaish al-Islama Mohameda Allousha, s kojim je nedavno razgovarao o toj temi, tvrdi.

Za Al Jazeeru je pojasnio neke detalje o uništavanju dokaza napada u Doumi te kaže da “sarin ne može ispariti s mjesta napada osim pri temperaturi ključanja, koja doseže 147 stepeni Celzijevih, što je temperatura koja ne može biti postignuta u Siriji”.

Kaže da se trenutno ne radi na skrivanju tragova sarina nego je riječ o “poigravanju mjestom zločina”. Prema njegovom mišljenu, to je moguće učiniti kroz izazivanje novih eksplozija na mjestima gdje je izvršen napad sarinom pomoću automobila bombi, zatim bombardovanjem eksplozivnom buradi i raketama, tako da međunarodne komisije ne mogu pristupiti području na kojem je izvršen napad hemijskim oružjem.

Dokazi postoje

Kaže da su oblaci kapljica sarina “vjerovatno isparili pod utjecajem temperature”, dodavši da su, “prema mojim očekivanjima, Rusi i sirijski režim dosad uklonili gornji sloj zemljišta na mjestu napada i zamijenili ga drugim slojem zemlje iz same Doume. Moguće je i da su zamijenili stijene, pa čak i ostatke srušenih zgrada, odnosno proizvode novu zonu napada na istim koordinatama”.

Al-Saket ističe da su brojni dokazi “sada u zaštićenoj zoni”, dodavši da su to “svaki ljekar, medicinski tehničar i pacijent koji se danas nalaze na području Jarablusa, kao i 50 stradalih u hemijskom napadu. O mjestu njihovog ukopa informacije ima samo određeni broj ljudi.”

Skrenuo je pažnju na to da hemijske supstance ostaju na tijelu umrlog godinu do dvije, kao i u tijelima osoba izloženih napadima tim plinom do tri mjeseca, čak i uz upotrebu lijekova.

Prema njegovom mišljenju, komisije za inspekciju mogu doći do važnih dokaza ako im se dopusti da koriste lebdjelice preko tog koordinatnog područja ili unošenjem visokopreciznih uređaja koji mogu doći do dokaza bez obzira na poigravanja mjestom napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije