Rusija i EU zabrinuti razvojem situacije u vezi sa sporazumom s Iranom

Peskov: 'Raspad sveobuhvatnog plana ne donosi ništa dobro' (EPA)

Rusija razumije zabrinutost Irana zbog sankcija, ali smatra da je zabrinjavajuća namjera Teherana da smanji svoje obaveze u vezi s nuklearnim sporazumom, izjavio je danas glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Svjesni smo zabrinutosti Irana zbog pozadine akcija pojedinih zemalja i neviđenih i nezakonitih sankcija koje se primjenjuju na tu zemlju, ali istovremeno sa zabrinutošću posmatramo kako se situacija razvija jer raspad ovog sveobuhvatnog plana ne donosi ništa dobro”, rekao je Peskov, prenio je Tanjug, pozivajući se na TASS.

Reakcija je u utorak stigla i iz Evropske unije, koja je izrazila “veliku zabrinutost” nakon najave Irana u vezi s nastavkom obogaćivanja uranija i ocijenila da je “sve teže odbraniti” sporazum o iranskom nuklearnom programu, postignut 2015.

“Veoma smo zabrinuti najavom iranskog predsjednika Hassana Rouhanija vezano za obaveze Teherana. Pozivamo Iran da ne preduzima nove mjere koje će dodatno ugroziti nuklearni sporazum, a koji sve teže možemo odbraniti”, izjavila je glasnogovornica EU-a Maja Kocijančič.

Prema njenim riječima, EU će svoju procjenu zasnovati na izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je jedina ovlaštena provjeriti poštuje li Iran svoje obaveze prema sporazumu.

Predsjednik Irana izjavio je ranije danas da će Teheran početi ubrizgavanje uranijskog plina u 1.044 centrifuge, što je novi korak dalje od nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila.

Rouhani je u obraćanju, koje je prenosila državna televizija, rekao da će mašine u nuklearnom postrojenju Fordo početi sutra ubrizgavati uranijski plin.

Samit o istočnoj Ukrajini

Na istoj konferenciji glasnogovornik ruskog predsjednika govorio je i o stanju u Ukrajini.

Kremlj je duboko zabrinut izvještajima o kašnjenju u povlačenju trupa na istoku Ukrajine, ali je izražena nada da će proces biti završen.

Ukrajinske vojne i proruske snage počele su postepeno povlačenje trupa u istočnom ukrajinskom gradu Zoloti prošle sedmice, kao dio niza mjera za okončanje sukoba u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, prenio je Reuters.

Obraćajući se novinarima, Peskov je rekao da bi Moskva voljela da četverosatni međunarodni samit o istočnoj Ukrajini bude održan uskoro, ali da je prvo potrebno obaviti pripreme.

“Pomno pratimo situaciju. Bilo kakve poruke o tome da je povlačenje snaga ugroženo duboko su zabrinjavajuće. Nadamo se da će proces, uprkos poteškoćama, biti gotov, dovršen”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Izvor: Agencije