Rusija gradi rovove oko sibirskog sela da ojača karantin

Selo Šuluta u Rusiji ima 37 potvrđenih zaraženih korona virusom od 390 stanovnika (EPA)

Ruske vlasti iskopale su rovove oko zabačenog sibirskog sela kako bi ojačali karantin, nakon što su se deseci stanovnika zarazili korona virusom tokom tradicionalnog šamanskog rituala.

Selo Šuluta, oko 30 kilometara jugoistočno od Bajkalskog jezera, u sibirskoj regiji Burjatiji, ima 37 potvrđenih zaraženih korona virusom od 390 stanovnika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vjeruje se da je još 95 osoba zaraženo, jer su bili u kontaktu s oboljelima te se i od njih traži da budu u karantinu, rekao je dužnosnik lokalne vlasti Ivan Alkhejev.

Prema njegovim riječima, stanovnici su se zarazili jer su sudjelovali 10. juna u šamanskom ritualu koji je izvela zaražena žena.

Rovovi oko Šulute iskopani su 29. juna, kako bi se spriječio dolazak turista iz obližnjeg sela u nacionalnom parku Tunka i općenito da se smanji kretanje lokalnih stanovnika, a neki od njih ne poštuju naredbu o samoizolaciji.

Mogu platiti kauciju

“Ne mogu vjerovati… Barem bih trebala imati neke simptome, a nemam nijedan”, rekla je za lokalnu televiziju Engelsina Šabojeva, koja je bila pozitivna na testu.

Ni Svetlana Šaglanova, kojoj je suprug umro i testiran je pozitivan na virus, ne priznaje izrečenu dijagnozu.

“Napisali su da je umro od virusa, ali to nije istina, imao je udar”, kaže ona.

Ruska agencija za sigurnost Rospotrebnadzor tvrdi da oni koji sudjeluju u šamanskom ritualu, iako je to javno zabranjeno, mogu platiti kauciju.

Jedina cesta koja vodi do sela sada je prekinuta rovovma i nadziru je ophodnje lokalnih dužnosnika te ruske nacionalne straže, koje dopuštaju prolaz samo kolima hitne pomoći i dostavi hrane.

Rusija broji 687.862 slučajeva zaraze i službeno je četvrta na svijetu država s najviše zaraženih COVID-19.

Izvor: Agencije