Rusija dobija 100 tenkova Armata

Dizajnirani modeli trenutno su u fazi operativnih ispitivanja, istakao ruski ministar (EPA)

Rusko ministarstvo odbrane će dobiti stotinu borbenih tenkova Armata, izjavio je ministar odbrane Yuri Borisov na vojnom tehničkom forumu Armija-2017. godine.

“Dizajnirani modeli trenutno su u fazi operativnih ispitivanja. Imamo ugovor za sto tenkova koji će biti isporučeni do 2020. godine”, kazao je za agenciju TASS.

Godine 2015. bivši predsjednik Uprave Uralvagonzavoda, Oleg Sienko, izvijestio je da će rusko ministarstvo odbrane preuzeti 2.300 tenkova Armata prije 2020. godine, prenosi Defender.

Kupac izrazio primjedbe

Trenutno se finalizira srednja gusjenična platforma Kurganets-25 i borbena teška gusjenična platforma Armata, s obzirom na primjedbe koje je izrazilo rusko ministarstvo odbrane, a daljnji rad se nastavlja prema planu, izjavio je za TASS ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

“Sarađujemo s Ministarstvom odbrane Rusije u okviru Armata i Kurganets-25 projekata, kupac je izrazio neke primjedbe. Organizirana je detaljna analiza zajedno s kompanijama i glavnim projektantima, te se planira završetak radova”, rekao je Manturov.

Izvor: Agencije