Rusija će za vojsku ove godine izdvojiti 24 milijarde dolara

'Ruske strateške snage moraju se naoružati raketama Avangard i Jars, a snage nuklearne mornarice raketama Borej-A', rekao je Šojgu (EPA)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će njegova zemlja za opremanje vojske samo u ovoj godini izdvojiti više od 24 milijarde dolara, javlja agencija Anadolija.

Šojgu je govorio na konferenciji za novinare u Moskvi, a tom prilikom otkrio je koliki je ovogodišnji budžet Rusije za opremanje oružanih snaga.

Prema njegovim riječima, gotovo 70 posto navedenog iznosa bit će izdvojeno za kupovinu modernih oružanih sistema.

Približan iznos za opremanje vojske Rusija je izdvojila i u prošloj godini.

Nadgledanje američkih snaga

Agencija TASS javlja da je Šojgu također izjavio da je jedan od glavnih zadataka ruske vojske nadgledanje razmještanja američkih projektila srednjeg i manjeg dometa, prenosi Tanjug.

“Moramo izvršiti dubinsku analizu potencijalnih vojnih prijetnji i iznijeti mjere za unapređenje oružanih snaga. Rezultati tih napora bit će uzeti u obzir pri planiranju plana odbrane za period 2021–2025”, rekao je Šojgu na diskusiji o glavnim sferama aktivnosti ruskog Ministarstva odbrane za 2020.

Napomenuo je da se ruske strateške snage moraju naoružati raketama Avangard i Jars, a snage nuklearne mornarice raketama Borej-A.

Ministar je dodao da je ključne ciljeve za sljedeći period odredio vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga, predsjednik Vladimir Putin. Kako je naveo, ruske trupe do kraja godine dobit će približno 4.000 novih oklopnih i motornih vozila i 1.700 jedinica savremenog raketnog i artiljerijskog naoružanja.

Izvor: Agencije