Rusija će odgovoriti na američka pitanja o nuklearnom sporazumu

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva počela pripremati odgovore na pitanja vezana uz sporazum o kontroli naoružanja koje je postavio Washington, javila je agencija RIA.

“Prije sedam dana, nekoliko dana uoči objave SAD-a da namjerava izaći iz Sporazuma o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF), Amerikanci su putem svoje ambasade u Moskvi ruskom Ministarstvu vanjskih poslova uputili veliki spisak pitanja koja ih zabrinjavaju”, kazao je Lavrov.

Interfax navodi kako je Lavrov rekao da je njegovo ministarstvo poslalo spisak ministarstvu odbrane i drugim vladinim tijelima ali kako činjenica zahtjeva u kratkom roku “ne doprinosi održivom dijalogu i predvidivosti (postupanja SAD-a)”.

Sporazum iz 1987. godine

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih projektila dometa od 500 do 5.000 kilometara, kojeg su 1987. potpisali posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan.

Početkom protekle sedmice glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako su Trumpovi planovi da razvije nove balističke projektile nakon što SAD izađe iz ugovora o kontroli naoružanja “krajnje opasni”.

Izvor: Agencije