Rusija će aktivistima suditi za huliganizam

Uhićeni aktivisti pritvoreni su u Murmansku, odakle bi trebali biti prebačeni u Sankt Peterburg (EPA)

Međunarodna organizacija ekoloških aktivista Greenpeace, sa sjedištem u Kanadi, optužila je danas ruske vlasti da nisu podigle optužnicu zbog piratstva protiv njihovih 30 aktivista s broda Arctic Sunrise, koje su uhitili u rujnu.

Trideset članova i suradnika Greenpeacea uhićeno je prije nešto više od mjesec u međunarodnim vodama Arktika, gdje su prosvjedovali protiv eksploatacije nafte koju ondje provodi tvrtka Gazprom u većinskome vlasništvu države na jednom od najosjetljivijih dijelova našeg planeta.

Prebacivanje u zatvor

Uhićeni aktivisti bili su pritvoreni u Murmansku, no trenutačno traje proces njihovog prebacivanja u zatvor u Sankt Peterburgu. Prema ruskom zakonu njima će biti suđeno za huligansko ponašanje jer su se pokušali popeti na naftnu platformu u Barentzovom moru, prenosi AFP.

O njihovom prebacivanju u zatvor izvijestio je u petak Greenpeace, no kažu kako ne znaju razloge premještaja, prenosi Hina.

“Greenpeace International doznaje iz diplomatskih izvora da se trideset muškaraca i žena koji su u Rusiji u pritvoru nakon mirne akcije na naftnoj platformi u Arktiku, premješta iz pritvora u Murmansku u zatvor u Sankt Peterburgu”, istaknula je ta nevladina organizacija u priopćenju.

Glasnogovornica Greenpeacea Danielle Taaffe rekla je da je informaciju potvrdilo “nekoliko diplomata”.

Medvedev: To su opasne aktivnosti

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault od svog je ruskog kolege Dmitrija Medvedeva zatražio da napravi humanu gestu prema francuskom pripadniku Greenpeacea.

“Operacija koju je počela ta nevladina organizacija završila je uhićenjima i sudskim procesom koji je u tijeku. Zatražio sam da poduzme humanu gestu kada je o francuskom članu organizacije riječ”, rekao je premijer na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Medvedevim, odgovarajući na novinarska pitanja o sudbini 38-godišnjeg Francuza Francesca Pisanua, prenosi Hina.

Šef ruske Vlade rekao je kako je sa svojim francuskim kolegom raspravljao o tom problemu te da je pozornost skrenuo na opasnost ovakvih aktivnosti, budući da je riječ o poslovima crpljenja plina i nafte, što može biti potencijalno opasno.

Ruski premijer je naveo da Rusija neće tolerirati ničije pokušaje da “utječu na tehnički komplicirane i nesigurne procese” u vezi s vađenjem prirodnih resursa jer su objekti poput platformi “tempirane bombe”, prenosi Tanjug.

Francuzi mogu biti sigurni da će se ovo pitanje razmotriti uz strogo poštivanje ruskih zakona, rekao je Medvedev.

Izvor: Agencije