Rusija: Britanske optužbe su sulude

Boris Johnson, Velika Britanija
Boris Johnson je obećao da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije do 31. oktobra (EPA)

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u četvtak je “suludima” nazvala optužbe Londona da Rusija stoji iza trovanja dvostrukog špijuna na jugu Engleske, a šef britanske diplomacije najavio je da bi se u okviru mjera odmazde na udaru mogli naći ruski tajkuni povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Britanska premijerka Theresa May u srijedu je najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, dok Moskva tvrdi da nema ništa s time.

Skripalj je sa kćeri Julijom 4. ožujka pronađen u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju, a sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Zaharova je rekla da Moskva još razmatra protumjere, koje će uvesti vrlo brzo.

“Optužbe premijerke May protiv Ruske Federacije, naše cijele zemlje, našeg naroda sulude su”, rekla je Zaharova, kako prenosi Hina.

Optužila je Britaniju da odbija surađivati s Moskvom u istrazi incidenta.

Johnson: ‘Moguće posljedice za Ruse s imovinom u Britaniji’

“Britanija nije dala Rusiji nijednu informaciju, nijedan detalj koji bi mogao rasvijetliti situaciju”, dodala je.

Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson najavio je da bi uz sankcije koje je objavila May moglo biti posljedica za bogate Ruse koji imaju imovinu u Britaniji.

Moguće je da policija ispita porijeklo imovine i privede zbog korupcije bogataše izravno povezane s Vladimirom Putinom, koji bogatstvo duguju vezama s Putinom, rekao je Johnson.

Dodao je da agencija za gospodarski kriminal već istražuje velik broj pojedinaca, ali je odbio reći njihova imena.

Šef britanske diplomacije rekao je da je dirnut potporom SAD-a i drugih saveznika iako je zasad nejasno hoće li uslijediti neki koordinirani međunarodni odgovor na napad nervnim agensom novičokom.

Na sastanku Vijeća sigurnosti, koji je hitno sazvao London, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je u srijedu navečer da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Potporu May ranije su dali američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel, a britanska će premijerka u četvrtak razgovarati o napadu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Nebenzja: May stvara ‘histerično okruženje’

Johnson je također najavio da će se uzorci otrova poslati Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Istovremeno, veleposlanik Rusije pri Ujedinjenim narodima na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a izjavio je da britanska premijerka Theresa May stvara “histerično okruženje” tvrdnjom da je Moskva potencijalni naručitelj napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

“Mi ne govorimo jezikom ultimatuma”, poručio je Vasilij Nebenzja, referirajući se na Mayinu odluku o protjerivanju ruskih diplomata i zahtjev koji je britanska premijerka uputila službenoj Moskvi, tražeći da se izjasni o slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije, koji su pronađeni 4. ožujka u besvjesnom stanju na klupi u gradiću Salisburyju.

Rusija je pismeno od britanskog Ministarstva vanjskih poslova zatražila uzorke otrovne supstance, kao i zajedničku istragu, “s obzirom na to da smo mi pristojni”, ustvrdio je Nebenzja.

Za “nečuvene” optužbe iznesene u pismu koje je May uputila predsjedništvu Vijeća sigurnosti i glavnom tajniku UN-a nema nikakvih dokaza, dodao je, napomenuvši kako bi možda izmišljeni britanski detektiv Sherlock Holmes bio bolji izbor za provedbu istrage od londonskog Scotland Yarda.

Izvor: Agencije