Rusija blokirala mliječne proizvode iz Litve

Iz litavskog Ministarstva vanjskih poslova prije nekoliko dana zaprijetili Moskvi blokadom Kalinjingrada (EPA)

Ruska agencija za nadzor zaštite potrošača (Rospotrebnadzor) potvrdila je obustavu uvoza mliječnih proizvoda iz Litve, zemlje koja trenutalno obnaša rotirajuće predsjedništvo Europske unije, uz obrazloženje, kako prenose mediji, da je Litva razljutila Moskvu svojom snažnom potporom tješnjim vezama između Bruxellesa i bivših sovjetskih država.

„Nakon analize mliječnih proizvoda iz Litve otkrili smo puno kršenja zakona na području zaštite potrošača, te kod kontrole i prevencije bolesti ljudi“, navodi se u priopćenju koje je Rospotrebnadzor postavio na svojoj internetskoj stranici.

Moguća blokada Kalinjingrada

Ovaj potez Rusije uslijedio je nakon privremenog jačanja carinskih provjera litavske robe na ruskoj granici u rujnu, koje su, navodno, prouzročile duga čekanja i milijune eura gubitaka za litavske izvoznike.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je u Ujedinjenim narodima prošlog mjeseca da su „mliječni ratovi“ pokušaj Moskve da izvrši pritisak na Litvu, dok su iz litavskog Ministarstva vanjskih poslova prije nekoliko dana zaprijetili Moskvi blokadom Kalinjingrada, ruske eksklave koja na zapadu graniči s Litvom.

Odnosi između dviju zemalja sve su napetiji uoči summita EU-a u studenome, kojemu će domaćin biti Litva, a na kojemu se očekuje da će nekoliko bivših sovjetskih država, ponajprije Ukrajina i Moldavija, potpisati sporazume o slobodnoj trgovini sa EU-om.

Izvor: Agencije