Rusija bivšeg novinara optužila za izdaju, prijeti mu 20 godina zatvora

Ruska policija je privela desetak novinara koji su se okupili ispred zatvora u Moskvi kako bi tamo iskazali podršku Safronovu (EPA)

Ruske vlasti u ponedjeljak su optužile za izdaju bivšeg novinara specijaliziranog za vojna pitanja Ivana Safronova, izjavio je njegov advokat.

Pripadnici snaga sigurnosti prošle su sedmice uhapsili Safronoval, koji se novinarstvom prestao baviti u maju, postavši tada savjetnik Ruske svemirske agencije (Roskomos).

Uhapšen je pod sumnjom da je Češkoj odavao vojne tajne, prenosi Hina.

Safronov se sada suočava s mogućom kaznom od 20 godina zatvora, ukoliko bi bio proglašen krivim po optužbama čiju utemeljenost negira.

Ruska policija u ponedjeljak je privela desetak novinara koji su se okupili ispred zatvora u Moskvi kako bi tamo iskazali podršku Safronovu, u slučaju za kojega smatraju da se vodi pod neprihvatljivom krinkom tajnosti.

Poznate su tek rijetke pojedinosti o cijelom slučaju, a izgledno je i kako će suđenje biti održano iza zatvorenih vrata.

Advokat Ivan Pavlov kazao je prošle sedmice kako je njegov branjenik optužen za odavanje informacija o ruskim isporukama oružja na Bliski istok i u Afriku.

Do sada 55.000 potpisa podrške

Pavlov je citirao istražitelje, koji tvrde kako su te informacije kasnije dostavljene i SAD-u.

“Naravno da je cijeli slučaj iskonstruiran. To je zastrašivanje”, kazala je Arina Brodina, novinarka koju je policija u ponedjeljak privela.

Do sada je 55.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se od vlasti traži da s cijelog slučaja skinu oznaku tajnosti, objave za šta se tačno Safronova optužuje, kao i ključne dokaze kojima raspolažu.

Sergej Nariškin, čelnik ruske Vanjske obavještajne službe, sugerirao je kako ne bi trebalo raditi pritiske na istražitelje.

Safronov je kao novinar u listovima Kommersant i Vedomosti bio akreditiran u Kremlju i pratio je događaje u kojima je sudjelovao predsjednik Vladimir Putin.

Drugi novinari koji su s njim surađivali reagirali su neuobičajeno za ovakve prilike i postavili su video u kojemu su stali u obranu Safronova.

“Vanja [Safronov] istinski je domoljub, kakvih je malo, a takve osobe nisu špijuni”, kazala je Kira Latukina, novinarka koja radi za novine pod kontrolom ruske vlade.

Izvor: Agencije