Oglasi

Rusi razvijaju 'avion budućnosti'

Kao gorivo te letjelice će koristiti vodonik, a on bi trebao da bude sigurniji i udobniji od postojećih.
U projektu, osim instituta CAGI, učestvuju i Centralni institut za avionske motore, Institut za aeronautiku 'Gromov' i Moskovski fizičko-tehnički institutArhiva/Ilustracija

Ruski naučnici zajedno sa partnerima iz Evrope razvijaju hipersonični avion na tečni vodonik, izjavio je generalni direktor Centralnog aerohidrodinamičnog instituta (CAGI) Kiril Sipalo.

Te radnje se izvode u okviru projekta 'High Speed Experimental Fly Vehicles' (Eksperimentalna leteća vozila velike brzine).

Kao gorivo te letjelice će koristiti vodonik.

Serija aviona

“Avion budućnosti nije samo jedan, to je serija aviona. To su supersonične, a u budućnosti i hipersonične letjelice, uključujući i orbitalne avione, koji će omogućiti da se višestruko skrati vrijeme prijevoza putnika i robe do udaljenih lokacija“, rekao je Sipalo.

Avion bi trebalo da bude sigurniji i udobniji od postojećih.

U projektu, osim instituta CAGI, učestvuju i Centralni institut za avionske motore, Institut za aeronautiku "Gromov" i Moskovski fizičko-tehnički institut.

Strani proizvođači u projektu su iz Evropske svemirske agencije, Francuskog centra za aerosvemirska istraživanja (ONERA) i Italijanskog centra za aerosvemirska istraživanja (CIRA), prenosi Sputnik.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.