Rusi protestirali protiv reforme zdravstva

Nekoliko hiljada demonstranata, uglavnom zdravstvenih radnika, okupilo se u nedjelju u centru Moskve. Protestirali su protiv reforme zdravstvenog sistema te zahtijevali bolje plate i uslove za rad.

Iako su u nedjelju u Moskvi zabilježene niske temperature, to nije spriječilo demonstrante da se okupe i jasno poruče ruskim vlastima da se protive reformi zdravstvenog sistema. Ukoliko bude provedena, najmanje 7.000 ljekara bit će otpušteno, a 28 moskovskih bolnica zatvoreno.

“Ogorčeni smo, jer je ova reforma u potpunosti nepromišljena; predviđa propast. Dobri stručnjaci se otpuštaju, broj bolničkih kreveta koji su neophodni se smanjuje. Nažalost, izgleda kao da je cilj reforme smanjenje troškova za besplatnu zdravstvenu njegu, a proširenje plaćene zdravstvene njege”, kaže Marija Narelskaja, kardiolog.

Nekolicina demonstranata nastojala je prikazati koliko smanjenje bolničkih kreveta može biti ozbiljan problem. Nosili su pogrebni kovčeg na kojem je pisalo: “Nije bilo bolničkog kreveta za mene”.

‘Ogorčena, uništena i ponižena’

“Što se manje novca izdvaja za zdravstvo, bit će sve više kovčega. To je bio slučaj u svim zemljama koje su provele slične reforme, a sada se iste provode i na građanima Ruske Federacije, posebno u Moskvi. Ukoliko ne dobijete mjesto u bolnici, dobit ćete kovčeg”, poručio je Varelij Raškin, poslanik u ruskom Parlamentu.

Ruske vlasti zagovaraju reformu kao neophodan korak za modernizaciju dotrajalog zdravstvenog sistema iz Sovjetskog saveza. Tvrde kako će ova reorganizacija u zdravstvenom sistemu povećati efikasnost. No, s tim se ne slaže Natalija, koja nema novca za liječenje bolesnog djeteta.

“Ovdje sam jer zbog ovih reformi ne mogu dobiti besplatni tretman za moje dijete. U protekle dvije i po godine liječio se u dječijoj bolnici Filatov. Sada trebamo platiti za dijagnostiku. Najvjerovatnije da ćemo morati platiti i za usluge specijaliste. Zdravstvena njega koju primamo u lokalnoj klinici ne zadovoljava njegove potrebe. Sada ne razumijem kako trebam liječiti svoje dijete. Ogorčena sam, uništena i ponižena”, priča Natalija.

Slični protesti protiv reformi održani su i Sankt Peresburgu, Vladivostoku i drugim ruskim gradovima. Prije ovoga, ljekari, medicinske sestre, pacijenti i drugi građani okupili su se početkom ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije