Rusi poručili Amerikancima: Ne dirajte Iran

Moskva smatra da se sporazum s Iranom ne treba prepravljati, poručio je Sergej Rjabkov (EPA)

Rusija je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da se ne miješaju u, kako su dužnosnici u Moskvi kazali, “unutarnje poslove” Irana, javlja novinska agencije Tass.

“Siguran sam da će naš susjed, naša prijateljska država, uspjeti prevazići trenutne poteškoće i iz ovog trenutnog razdoblja izaći kao ojačana zemlja i pouzdan partner u rješavanju različitih problema”, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Ti problemi, kako je rekao, uključuju poštivanje sporazuma koji je Iran postigao sa svjetskim silama 2015. godine o smanjenju svog nuklearnog programa, a koji američki predsjednik Donald Trump odavno kritizira.

Rjabkov je kazao da “trenutna situacija, u kojoj Washington ne odolijeva iskušenju da postavlja nova pitanja u vezi s nuklearnim sporazumom, dokazuje da SAD pokušava otežati pridržavanje tog sporazuma”.

‘Sporazum ne treba prepravljati’

Istaknuo je i kako se Moskva pridržava stava da taj sporazum “ne treba prepravljati”, prenio je Reuters.

Po njegovim riječima, “SAD namjerno koristi situaciju u Iranu kako bi potkopale održivost sporazuma kojim je Teheran, u zamjenu za ukidanje sankcija, odustao razvoja svog nuklearnog programa”.

Rjabkov je dodao da rad Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda “nema nikakve veze s unutarnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji”.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da se u UN-ovim sjedištima u New Yorku i Ženevi narednih dana održi debata o situaciji u Iranu.

Izvor: Agencije