Oglasi

Rusi podijeljeni u vezi s omogućavanjem Putinovog ostanka na čelu države

Predviđenom reformom Ustava Vladimir Putin dobio bi priliku za nova dva predsjednička mandata.
Na osnovu ustavnih reformi Putin bi na čelu Rusije mogao ostati do 2036.EPA

Javnost u Rusiji podijeljena je kad je riječ o predloženom nacrtu reforme Ustava koja bi Vladimiru Putinu omogućila novi mandat na funkciji predsjednika te zemlje.

Ruski Analitički centar Levada proveo je istraživanje javnog mišljenja u Rusiji u vezi s nacrtom reforme Ustava po kojoj bi Putin i nakon 2024. mogao još dva puta biti kandidat za šefa države, prenosi Anadolija.

Na anketno pitanje "Želite li i nakon 2024. vidjeti Putina kao predsjednika države?" potvrdno je odgovorilo 46 posto ispitanika, a 40 posto ih je kazalo da to ne žele.

Novi mandati

Četrnaest posto ispitanih kazalo je da je to teško pitanje i da ne znaju odgovor.

Predviđenom reformom Ustava Putin bi dobio priliku za dva nova predsjednička mandata jer bi mu dosadašnja dva mandata bila "obrisana". Tako bi na čelu Rusije mogao ostati do 2036.

Putin je nedavno za 22. april raspisao i referendum o ustavnoj reformi, ali je u četvrtak saopćio da je taj termin odgođen do daljnjeg zbog pandemije bolesti COVID-19.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.