Rusi ilegalnim poslovima zarađuju za život

Ruska ekonomija prolazi teške trenutke, ali to ne sprječava ljude da se sami snalaze.

Malo poduzetništvo je u procvatu. Ipak, čini se da država nije u stanju prepoznati korist, nego traži način da uguši ovaj sektor.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Uljanovsk, grad od 600.000 stanovnika, koji se prostire s obje strane rijeke Volge.

Uljanovski je rodni grad Vladimira Iljiča Lenjina, komunističkog revolucionara koji na privatno poduzetništvo nije gledao s odobravanjem.

No, to mehaničaru Pavelu ne predstavlja veliki problem. Bivši policajac pokušava se snaći u postsovjetskoj Rusiji, načetoj ekonomskom krizom.

“Ekonomske prilike u našoj državi su teške. Od policijske plaće se ne može živjeti, tako da sam morao donijeti neke odluke”, priča Pavel, koji nije rekao svoje prezime, jer ono čime se bavi nije sasvim legalno.

Obrt bez registracije

Nakon modernizacije, bivši Sovjetski savez izgradio je veliki broj novih zgrada i garaža.

Danas u tim garažama brojni Rusi vode poslove, pa se iza zatvorenih vrata mogu kriti automehaničarske radionice, tvornice namještaja ili frizerski saloni za pse.

No, nelegalno je garaže koristiti za bilo šta osim za držanje automobila.

Veliki broj obrta nije registriran.

“Stanovnici Uljanovska kažu da se u garažama nalazi poslovni centar grada. Dokaz je to da u Rusiji ne nedostaje poduzetničkog duha. No, to je zagonetka za vlasti, koje ne žele uništiti lokalne poduzetnike, a ipak su svjesne, pogotovo u doba krize, da je to izvor značajnog poreznog prihoda”, javio je Al Jazeerin reporter Rory Challands.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera