Rusi greškom ubili turske vojnike

Ruski avioni u sjevernoj Siriji greškom su bombardirali zgradu u kojoj su se nalazili turski vojnici (Reuters)

U ruskim zračnim napadima greškom su poginula tri turska vojnika, a 11 ih je ranjeno, saopćila je turska vojska.

Također je navela da su ruski avioni u sjevernoj Siriji greškom bombardirali zgradu u kojoj su se nalazili turski vojnici, koji su u toj zemlji u okviru ofanzive “Štit Eufrata”, prenosi Anadolija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin telefonom je izjavio saučešće predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, navodi vojska.

Obje strane vrše istragu o događaju.

Vojna koordinacija

Predsjednici Rusije i Turske dogovorili su ranije tokom telefonskog razgovora unapređenje vojne koordinacije u operacijama protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, saopćila je pres-služba Kremlja, prenosi Beta.

“Predsjednici su razgovarali o ključnim aspektima sirijske krize, s fokusom na saradnju u borbi protiv međunarodnog terorizma”, navodi se u saopćenju, javila je agencija Tass.

Putin je tada Erdoganu izrazio saučešće zbog pogibije turskih vojnika u bombaškom napadu ISIL-a na sjeveru Sirije, u blizini grada Al-Baba.

Borci ISIL-a krajem januara izvršili su napad u Al-Babu, gdje sirijski pobunjenici, uz podršku turskih snaga, provode ofanzivu protiv te grupe.

Izvor: Agencije