Rusija: Putin ubjedljivo vodi na predsjedničkim izborima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin osvojio je 73,3 posto glasova na predsjedničkim izborima, saopćila je Centralna izborna komisija na osnovu obrađenih oko 32,5 posto biračkih listića.

Kandidat Komunističke partije Rusije Pavel Grudinjin osvojio je 14,6 posto, lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski 6,6 posto glasova, a novinarka Ksenija Sobčak 1,4 posto glasova.

Osta četiri kandidata nisu dobili više od jedan posto glasova. 

Izborni štab predsjednika Vladimira Putina smatra da prvi rezultati glasanja na predsedničkim izborima govore o “značajnoj pobjedi”, ocjenjujući da je to konsolidovani odgovor na spoljašnji pritisak na Rusiju.

“Mi smo očekivali pobjedu, ali je ovo zaista jaka pobjeda, i rezultat radova svih naših štabova. I, naravno, konsolidovani odgovor na pritisak na Rusiju”, izjavila je za agenciju Interfaks kopredsjednica Putinovog izbornog štaba Elena Šmeljeva.

Po njenim riječima, postoji “nepravda” u odnosu na Rusiju, koja jača. “To je naš zajednički odgovor”, dodala je Šmeljeva. 

Završeno glasanje

Glasanje na izborima za predsjednika Rusije završeno je večeras na teritoriji čitave zemlje, a Centralna izborna komisija započela je prebrojavanje glasova, javljaju ruski mediji.

U Rusiji su danas održani predsednički izbori, na kojima je aktuelni predsjednik Vladimir Putin favorit, a ima sedam protivkandidata. 

Izlaznost do 19 sati je bila 59,5 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedio je na danas održanim predsedničkim izborima, osvojivši 73,9 posto glasova, javlja TAS S pozivajući se na rezultate izlazne ankete.

Fond javnog mnijenja navodi da Putin, prema prvim izlaznim anketama, vodi na izborima s osvojenih 77 posto glasova birača, prenijela je Ria Novosti

Putin glasao u Moskvi

Ruska Centralna izborna komisija saopćila je da je do 17 sati po moskovskom vremenu na izborima za predsjednika Rusije glasalo 51,9 posto birača od skoro 111 miliona Rusa koji imaju pravo glasa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je u Moskvi obavio svoju građansku dužnost, a nakon glasanja izjavio je da će svaki postotak glasova smatrati uspjehom.

“Program koji sam predložio za državu je pravi”, izjavio je Putin koji se za novi šestogodišnji mandat nadmeće sa sedam drugih kandidata.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je Ruse putem YouTubea da bojkotiraju današnje predsedničke izbore, dok njegov pomoćnik Ivan Žganov tvrdi da autobusi dovoze glasače na biračka mjesta, kako očekivana pobjeda aktualnog predsjednika Putina ne bi bila “ukaljana” malom izlaznošću.

Državljani Rusije koji žive u Srbiji južno od Beograda prvi put su danas mogli i u Nišu glasati na izborima za predsjednika Rusije.

 

Glasalo se i u Nišu

Ambasada Rusije je glasanje organizirala u prostorijama Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naisus”, te su neki Rusi i doputovali u Niš da bi glasali.

Kopredsjednik “Naisusa” Mihail Ciganov je rekao da ne zna broj sunarodnika koji žive na jugu Srbije, ali da u Nišu ima 70 “mješovitih porodica”.

Putin, prema anketama, vodi s velikom razlikom ispred svih kandidata, prenosi Fena.

Prema državnom istraživačkom centru VCIOM, za Putina će glasati 69 posto birača, a sljedeći kandidat iza njega iz Komunističke partije Pavel Grudinin ima samo jednu desetinu toga.

Glasanje je počelo u 08.00 u nedjelju po lokalnom vremenu (21.00 u subotu po srednjeevropskom vremenu) u oblastima Čukotka i Kamčatka na ruskom Dalekom Istoku.

Izbori će biti završeni danas u 20.00 po lokalnom vremenu u Kalinjingradu, najzapadnijoj ruskoj regiji.

Ruska opozicija kaže da je Putin na vlasti, na ovaj ili onaj način još od 1999. te da kontrolira političke, medijske i poslovne krugove tako da ga je nemoguće pobijediti.

“Ovo su lažni izbori”, kaže Ksenia Sobchak, bivša TV zvijezda i sada najjači liberalni kandidat. Ankete joj daju dva posto glasova. Ali, iako su rezultati predvidljivi, ruske izbore vrijedi pratiti, piše Washington Times.

Održavanje popularnosti

Putin godinama održava veliku popularnost koja je rasla više od 10 posto od 2012. godine, a tokom cijele karijere ima veliki podršku javnosti. Prema istraživanju kompanije Levada-Center, Putin je na kraju prošle godine imao 80 posto odobravanja ispitanika, što su procenti koje bi zapadni političari poželjeli.

To je dvostruko više nego što ima američki predsjednik Donald Trump.

Kremlj je postavio cilj da Putin dobije 70 posto glasova, a da izlaznost bude 70 posto, što nije bio slučaj još od 1991. godine.

Na posljednjim izborima za Dumu izlaznost je bila ispod 50 posto. Na lokalnim izborima izlaznost je bila samo 28 posto. Agencija Levada procjenjuje da će na predsjedničke izbore izaći gotovo 52 posto birača.

I Reuters navodi da na ruskim nedjeljnim predsjedničkim izborima neizvjesnosti nema. Vladimir Putin će, kako se očekuje ponovo dominirati, a jedino pitanje koje se nameće jeste koliko će dugo Putinova vladavina trajati, piše britanska agencija.

Već skoro 18 godina ovaj bivši obavještajac kontrolira vlast u Rusiji, kao predsjednik ili premijer. Prema ustavu, Putin sada ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat. No, nije malo onih koji smatraju da bi Putin mogao krenuti stopama kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je jednostavnu ukinuo odredbu koja ograničava trajanje mandata.

Izvor: Agencije