Rušenje mosta na Ilidži ‘zatalasalo’ društvene mreže

Na području Ilidže srušen je most preko Željeznice (Al Jazeera)

Pješački most na rijeci Željeznici na Ilidži, čije je dijelove u nedjelju srušila vodena bujica, gotovo je u potpunosti devastiran.

Projekt vrijedan gotovo 700.000 eura trebao je biti završen u maju ove godine, a korisnici društvenih mreža propituju stručnost osoba koje su projektirale most, ustvrdivši da je glavni krivac sistem u kojem se prihvataju diplome privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, a koje mnogi smatraju neadekvatnim obrazovnim ustanovama, gdje je bitan jedino novac, ali ne i znanje prilikom studiranja.

Politička analitičarka Ivana Marić na Twitteru je navela da je vrijednost projekta 1,4 miliona maraka, odnosno gotovo 700.000 eura, te se upitala ko će platiti štetu, a ko će imati dvostruku korist od te nesreće.

Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži uslijed povećanja vodostaja Željeznice jest “Porobić” d. o. o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić rekao je za Klix.ba da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80.000 do 100.000 maraka (između 40.000 i 50.000 eura).

Dodao je i da nije bilo moguće predvidjeti “vanredne okolnosti” koje su dovele do rušenja nezavršenog mosta, te da će troškove iznositi izvođač radova.

Korisnik Twittera “Otom Potom”, odgovarajući na upit Ivane Marić, rekao je da voda nije odnijela most nego novac građana općine Ilidža.

Na društvenim mrežama pojavila se i fotomontaža srušenog mosta, gdje se naslov na jednom bosanskohercegovačkom portalu, u kojem piše da je “Rijeka Željeznica srušila most na Ilidži”, komentira izjavom da most nije srušila rijeka nego diplome privatnih fakulteta, koje “ruše i državu i društvo u BiH”.

Korisnik Facebooka Tarik Stambolić navodi da su najveći gubitnici građani općine Ilidža, te ističe da je takav razvoj događaja uslijedio s obzirom na to da je armiranje i betoniranje mosta rađeno u januaru. Navodi i da ga je načelnik općine Senaid Memić prethodno izvrijeđao kad ga je upitao za detalje o gradnji mosta.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić izjavio je, nakon što je srušen most na Ilidži, da je prilikom izgradnje mosta možda trebalo biti planirano povećanje vodostaja rijeke, ali da se eksces može svakome dogoditi.

Na njegove izjave čitaoci portala Klix.ba odgovorili su da je možda on krivac za događanja u općini Ilidža.

Čitaoci napominju da su najveći gubitnici građani Ilidže.

Pješački most na Ilidži koji povezuje dvije obale Željeznice urušio se u nedjelju uslijed povećanog nivoa te rijeke. Izgradnja mosta počela je 2018, a trebao bi povezivati rezidencijalni dio Ilidže i industrijsku zonu. Projekt izgradnje vrijedan je 1,4 miliona maraka (700.000 eura) i do maja je trebao biti završen.

Izvor: Al Jazeera