Rus zbog izdaje osuđen na sedam godina zatvora

Osuđeni Vladimir Nilov je vojni ekspert Centra za strateške istraživanja (EPA)

Sud u Sankt Peterburgu izrekao je kaznu od sedam godina strogog zatvora ruskom državljaninu Vladimiru Nilovu, koji je proglašen krivim za izdaju i transfer povjerljivih informacija o obučavanju pripadnika Federalne službe bezbednosti jednoj njemačkoj kompaniji, navodi se u zvaničnom saopćenju izdatom nakon izricanja presude.

Uhapšen je u novembru 2019. godine u Moskvi, ali je kasnije prebačen u Sankt Peterburg, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Sudski postupak je od početka vođen iza zatvorenih vrata, zbog, kako je navedeno u izreci suda, povjerljive prirode postupka.

Privatne, komercijalne i paravojne kompanije

Nilov je vojni ekspert Centra za strateške istraživanja, poznat po analizama privatnih, komercijalnih paravojnih kompanija.

Neposredno prije hapšenja, tokom 2018. godine, pisao je o privatnim, komercijalnim paravojnim kompanijama, a njegovi tekstovi su, prema pisanju moskovskog Komersanta, poslužili SAD-u da optuži Rusiju za slanje privatnih paravojnih formacija u Libiju da obavljaju zadatke po nalogu Kremlja, prenosi Reuters.

U posljednjih nekoliko godina nekolicina ruskih eksperata, naučnika i profesora je uhapšena pod optužbom za izdaju i transfer povjerljivih informacija strancima.

Izvor: Agencije