Rus na čelu antiterorističkog ureda UN-a

UN, Ujedinjeni narodi
Neki diplomati kažu da Rusi nisu dovoljno predstavljeni u UN-u na najvišem nivou (Reuters)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na čelo novootvorenog ureda za borbu protiv terorizma postavio je jednog od najiskusnijih ruskih diplomata, davši time Moskvi jednu od glavnih pozicija u sjedištu te organizacije u New Yorku.

Ruski veleposlanik za međunarodne organizacije u Beču Vladimir Voronkov otkrio je za Reuters da se u utorak sastao s Guterresom.

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq rekao je kako će Voronkov u svojoj novoj ulozi “dati strateško vodstvo UN-ovoj borbi protiv terorizma i sudjelovati u procesu donošenja odluka” u toj organizaciji, prenosi Hina. 

Drugačiji pogledi

Haq je istaknuo da taj ruski diplomat ima više od 30 godina iskustva u ruskim vanjskim poslovima te da je prvenstveno radio na pitanjima UN-a.

“Borba protiv terorizma je jedna od onih stvari u kojoj većina država može surađivati s Rusijom”, istaknuo je jedan zapadni diplomat pod uvjetom anonimnosti. 

“Imamo vrlo drugačije poglede od Rusije na to što se može nazivati terorizmom i koji je primjeren odgovor, no barem to je rasprava koju možemo lakše voditi nego one o političkim ili mirovnim pitanjima”, dodaje diplomat. 

Državljani četiri od pet članica Vijeća sigurnosti koje imaju pravo veta u proteklom su desetljeću držali neke od ključnih pozicija u UN-u, a to su Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Velika Britanija. 

U toj svjetskoj organizaciji politička pitanja vodi Amerikanac, mirovna Francuz, Britanac je zadužen za ona humanitarna, a Kinez za društveno-ekonomska.

Posljednjih sedam godina voditelj bečkog Ureda UN-a za drogu i kriminal vodio je Rus, pripadnik pete članice s pravom veta. 

“Može se reći da Rusi nisu dovoljno predstavljeni u UN-u na najvišim razinama”, naglašava zapadni diplomat.

Provedba globalne strategije

Opća skupština UN-a, koja broji 193 država članica, otvaranje Ureda za borbu protiv terorizma odobrila je prošlog tjedna.

Taj će ured pomoći državama da implementiraju globalnu strategiju protiv terorizma koja je donesena 2006. godine. 

Strategija se razmatra svake dvije godine, a cilj joj je suočiti se s uvjetima koji dovode do širenja terorizma, donijeti mjere za prevenciju i borbu protiv njega, izgraditi za to potrebne kapacitete država, te osigurati ljudska prava i vladavinu zakona u toj misiji.

Izvor: Agencije