Rupe u saudijskim reformama: Žene i dalje nemaju slobodu

Aktivisti kažu da je kontrola nad ženama u Saudijskoj Arabiji daleko od ukidanja (Reuters)

Saudijska Arabija ublažila je ženama putne restrikcije, ali aktivisti tvrde da u novom zakonu postoje rupe koje njihovim muškim rođacima omogućavaju da i dalje nadgledaju njihovo kretanje i, u najtežim slučajevima, smjeste ih u skloništa slična zatvorima.

U augustu 2019. Rijad je dozvolio ženama starijim od 21 godine da dobiju pasoše bez dozvole svojih muških “čuvara” – očeva, supruga ili ostalih muških rođaka.

Tim potezom, koji je dio plana saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da popravi nacionalni imidž, ukinuto je dugogodišnje pravilo koje je mnoge saudijske žene tjeralo da pobjegnu iz države.

No, aktivisti tvrde da je još rano nazvati taj potez reformom.

Dok je dozvolila ženama da dobiju putne isprave, Saudijska Arabija još nije ukinula “tagajub” (“odsustvo”), zakonsku uredbu koja se dugo koristi u slučajevima žena koje napuste dom bez dozvole.

Uredba o ‘odsustvu’

“Čuvari i dalje mogu policiji ukazati na ‘odsustvo’ njihovih ženskih rođaka, što može voditi njihovom hapšenju i mogućem smještaju u žensko utočište”, kaže Eman Alhussein iz Evropskog vijeća za vanjske odnose.

Aktivisti i grupe za ljudska prava, uključujući i Human Rights Watch, tvrde da su utočišta slična pritvorima i da nije poznato koliko je žena u njima.

“Saudijski očevi ne mogu spriječiti svoje kćerke da dobiju pasoše, ali ih mogu proglasiti nestalima u policiji, koja će ih poslije toga pratiti u ime roditelja”, rekao je zvaničnik za agenciju AFP, nazivajući to “ogromnom rupom”.

Saudijske vlasti nisu odgovorile na upit AFP-a da odgovore na informaciju.

Prošle godine članovi savjetodavnog vijeća predložili su Ministarstvu pravde da prestane upotrebljavati uredbu o odsustvu u okviru ukidanja sistema čuvara žena, ali se čini da su njihove sugestije ignorirane.

Zvaničnik u Rijadu rekao je za AFP da du deseci žena aplicirali za pasoše otkad je pokrenuta reforma.

“Danas sam prvi put aplicirala za pasoš”, rekla je 40-godišnja žena u vladinom uredu.

Brak jedini spas iz utočišta

“Veoma sam sretna. Taj korak ojačat će povjerenje saudijskim ženama”, dodala je.

Aktivisti, pak, kažu da je kontrola nad ženama daleko od ukidanja. HRW upozorava da muški čuvari mogu zaobići reformu tako što će tražiti da sud zabrani njihovim rođakama da putuju.

Riječ je o “neposlušnosti”, koja se može primijeniti na odrasle žene, a to se smatra zločinom koji se može kazniti čak i zatvorom.

Ženama, također, i dalje treba dozvolu njihovih čuvara da se vjenčaju ili da budu puštene iz zatvora ili utočišta.

Dvije Saudijke koje su bile u utočištu gotovo godinu nakon što su pobjegle od, kako kažu, nasilnih čuvara, AFP-u su rekle da su ih u ćelijama snimale kamere.

Nakon što su premještene u drugo “sklonište”, Dar al-Diyafa, to mjesto opisale su kao “mračno”, s despresivnim ženama, koje su tu bile godinama. Neke su pokušale pobjeći uprkos osiguranju.

Često je dogovoreni brak jedini legalan način odlaska iz skloništa jer novi muževi automatski preuzimaju uloge njihovih čuvara.

“Mnoge žene godinama su tamo, čekajući da se pojavi neko ko bi se oženio njima. Onda se pojavi čovjek i kaže: ‘Želim visoku djevojku'”, rekla je istraživačica HRW-a Rothna Begum.

Izvor: Agencije