Oglasi

Rumunski socijaldemokrati traže rušenje svog premijera

Socijaldemokrati su podnijeli zahtjev za glasanje o povjerenju; neki analitičari smatraju da se želi oslabiti borba protiv korupcije.
Sorin Grindeanu, Rumunjska, Rumunija, PremijerGrindeanu je odbio dati ostavku, pa je izbačen iz stranke nakon što je u njoj proveo 21 godinuAP

Rumunjski vladajući socijaldemokrati u nedjelju su podnijeli zahtjev u parlamentu za glasovanjem o nepovjerenju njihovom premijeru Sorinu Grindeanuu, što je eskalacija sukoba za koji kritičari vlade tvrde da reflektira unutarnje sukobe u vezi sa zakonom protiv korupcije.

Pripadnici Socijaldemokratske stranke (PSD) i njihovi koalicijski partneri prošle su srijede otkazali podršku 43-godišnjem Grindeanuu tvrdeći da nije uspio implementirati PSD-ov politički program otkad je ta stranka pobijedila na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj prošlog prosinca. 

Grindeanu je odbio dati ostavku, pa je izbačen iz stranke nakon što je u njoj proveo 21 godinu.

'Žele oslabiti borbu protiv korupcije'

Neovisni promatrači smatraju da je PSD najvjerojatnije bio nezadovoljan Grindeanuovim neuspjehom ublažavanja antikorupcijskih zakona ranije ove godine te da ga se žele riješiti kako bi osigurali da neki drugi premijer zaštiti stranačke pripadnike koje očekuju tužbe u vezi s korupcijom.

Rumunjska je jedna od najkorumpiranijih članica Europske unije, pa je njezin pravosudni sustav od 2007. pod posebnim promatranjem Brisela. 

"Uklanjanje Grindeanua čini mi se kao pokušaj vladajuće koalicije da ponovno pokuša oslabiti borbu protiv korupcije", ističe komentator Mircea Marian, prenosi Hina.

U pitanju je i budućnost čelnika PSD-a Liviua Dragnee, koji je dobio dvogodišnju suspenziju zbog namještanja glasova, te se protiv njega vodi odvojeni postupak zbog zlouporabe položaja.

Dragnea je na parlamentarnim izborima krajem 2016. poveo socijaldemokrate u nadmoćnu pobjedu, no morao je odustati od kandidature za premijersku dužnost zbog tih optužnica.

Najveći protesti od pada Ceausescua

Vlada zbog nedavne odluke Ustavnog suda mora predložiti granicu iznosa financijske štete koju su nanijeli politički dužnosnici, a nakon koje oni postaju kazneno odgovorni. 

"Ta je granica među razlozima zašto su morali ukloniti Grindeanua", tvrdi politički analitičar Cristian Patrasconiu.

Grindeanuova vlada ove je godine pokušala dekriminalizirati niz koruptivnih prijestupa, što je izazvalo najveće ulične prosvjede u Rumunjskoj od kolapsa komunističke vlade Nicolaea Ceausescua 1989. godine. 

Vlada je bila primorana povući tu odluku, a ministar pravosuđa Florian Iordache dao je ostavku. 

PSD zajedno s koalicijom ima dovoljno glasova da izglasavanje nepovjerenja uspije kad u srijedu bude stavljeno na dnevni red.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.