Rumunski premijer podnio ostavku

Četrdesetpetogodišnji Boc je bio premijer od općih izbora 2008. godine (EPA)

Rumunjski predsjednik Traian Basescu imenovao je ministra pravosuđa Catalina Predoiua prijelaznim premijerom umjesto Emila Boca koji je nešto ranije u ponedjeljak podnio ostavku, javile su svjetske novinske agencije.

Pravnik Predoiu (43), bio je u Bocovoj vladi ministar pravosuđa i nekada član opozicione liberalne stranke iz koje je istupio i postao nestranačka osoba kada je preuzeo svoj resor 2008., navodi Reuters.

Dosadašnji premijer Boc primao je čestitke Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije zbog provedenih ekonomskih reformi, no upravo su ga ti uspjesi stajali gubitka povjerenja naroda ogorčenog nametnutim oštrim mjerama štednje.

Emil Boc podnio je u ponedjeljak ujutro ostavku, kako bi smanjio političku i socijalnu zategnutost u zemlji koju su izazvale oštre mjere štednje sadašnje vlade.

Boc je izjavio da podnosi ostavku i da će ostavku podnijeti i vlada desnog centra, koja je izgubila povjerenje, dok opozicija traži prijevremene izbore.

“Donio sam odluku da ponudim ostavku vlade”, izjavio je premijer na vijeću ministara, što je direktno prenosila televizija, motivirajući svoju odluku željom da “ublaži političku i socijalnu situciju u zemlji”.

Boc je pozvao parlament da što brže ukaže povjerenje novoj vladi, kako ne bi doveo u opasnost stabilnost zemlje.

Opozicija u okrilju Socijaldemokratske unije počela je prošle sedmice parlamentarni štrajk.

Članovi Bocove Liberalnodemokratske stranke na vlasti tražili su posljednjih sedmica Bocov odlazak zbog rastuće pobune na ulicama i demonstracija u cijeloj zemlji.

Četrdesetpetogodišnji Boc je bio premijer od općih izbora 2008. godine.

Opozicija u okrilju Socijaldemokratske unije počela je prošle sedmice parlamentarni štrajk, tvrdeći da će se vratiti u klupe tek kada koalicija na vlasti prihvati organiziranje prijevremenih izbora.

Demonstracije hiljade građana

Krajem januara hiljade Rumuna počele su demonstrirati u Bukureštu, tražeći od vlade da odustane od oštrih mjera štednje, što je posljednji u nizu protesta koji su natjerali vladu na određene ustupke, ali ne i na promjenu politike.


Demonstracije Rumuna protiv vlade krajem januara

Problemi izazvani mjerama štednje, usvojenim 2010. godine kako bi se proveo paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vrijedan 20 milijardi dolara, sve donedavno nije dovodio do značajnijih nemira u Rumuniji, poput onih u Grčkoj.

Na demonstracijama policija je suzavcem rastjerivala okupljene, koji su uzvratili bacanjem kamenja, “Molotovljevih koktela” i petardi.

BDP po glavi stanovnika više je nego upola manji od prosjeka Evropske unije.

Oko 2.000 sindikalaca, učitelja, nastavnika, medicinskih sestara i penzioniranih vojnih oficira demonstriralo je pred zgradom vlade tražeći ostavku Boca i njegova saveznika te Basescua.

Boc je ranije poduzeo neke ustupke, kao što je razrješenje ministra vanjskih poslova Teodora Baronschija, zbog njegovih komentara na račun demonstranata, i vratio na položaj popularnog zvaničnika iz sektora zdravstva, čija je ostavka izazvala izlazak ljudi na ulice.

Rumunska privreda rasla je po najvišim stopama u Evropskoj uniji (EU) do izbijanja recesije 2008. godine, koja je povukla ekonomiju u duboku krizu, a bruto društveni dohodak (BDP) po glavi stanovnika više je nego upola manji od prosjeka EU.

Izvor: Agencije