Rumunski premijer podnio ostavku

Tudose je drugi premijer Rumunije u manje od sedam meseci koga je partija zbacila s vlasti (EPA)

O imenu novog premijera Rumunije razgovarat će se danas na sastanku Komiteta Socijaldemokratske partije (PSD), najavio je čelnik te stranke Liviu Dragnea.

“Dogovorili smo se da u utorak u 11 sati vodimo otvorene, transparentne i duge razgovore o prijedlogu za novog premijera, tako da ćemo nakon te rasprave imati manje razloga da se plašimo da ćemo završiti u situaciji u kojoj smo danas završili treći put”, rekao je sinoć Dragnea, prenosi agencija Agerpres.

Rumunski premijer Mihai Tudose podnio je jučer ostavku nakon što su mu čelnici njegove vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) uskratili političku podršku tokom glasanja, a time je postao drugi premijer Rumunije u manje od sedam mjeseci koga je partija zbacila s vlasti.

“Odlazim uzdignute glave”, rekao je Tudose.

Sukob u stranci

Zvaničnici su naveli da će na mjesto premijera privremeno biti imenovan Paul Stănescu.

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska partija sastala se kako bi razmotrila hoće li nastaviti podržavati premijera Tudosea, koji je u sukobu s predsjednikom te stranke Dragneom, koji, pak, ne može biti premijer jer je osuđen za krađu glasova.

Kako se navodi, taj konflikt postao je javan prošle sedmice nakon što je Tudose pozvao ministricu unutrašnjih poslova Carmen Dan da podnese ostavku, optuživši je za laži, a ona je taj poziv odbila.

Izvor: Agencije