Rumunski predsjednik kažnjen zbog šale na račun mađarske manjine

Klaus Iohannis
Iohannis je u decembru dobio njemačku nagradu 'Charlemagne' za podršku manjinama u Rumuniji (EPA)

Rumunjsko Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije (CNDC) u srijedu je novčano kaznilo rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa zbog uvredljive primjedbe na račun mađarske manjine.

Iohannis mora platiti 1.130 dolara zbog sugestije da su socijaldemokrati (PSD) i njihovi politički saveznici dogovorili predaju dijela Transilvanije, u kojemu dominiraju etnički Mađari, Mađarskoj.

Reagirajući na prijedlog zakona o većoj autonomiji regije, predsjednik je rekao “Dobro jutro, PSD”, izgovarajući taj akronim snažnim mađarskim naglaskom.

Prijedlog zakona u međuvremenu je odbačen, prenosi Hina.

Rumunski predsjednik njemačkog porijekla

Predsjednik je za novinski portal gformedia.ro rekao da će se žaliti na “izrazito političku” odluku CNCD-a, koji se u 30 dana treba službeno izjasniti o njoj.

Iohannis, rumunjski predsjednik njemačkog porijekla, u prosincu je dobio njemačku nagradu “Charlemagne” za svoju potporu manjinama u Rumunjskoj.

Rumunjska se približava redovitim parlamentarnim izborima, koji bi trebali biti održani krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Iohannis i njegovi liberali tražili su ranije izbore nakon što je PSD izgubio vlast u studenom i prešao u oporbu nakon niza korupcijskih skandala.

No, to je PSD pokušavao spriječiti, a kasnije je izbila kriza s korona virusom.

Izvor: Agencije