Oglasi

Rumunski ambasador u SAD-a kritizirao Trumpovog advokata

Rudolph Giuliani je rumunskim vlastima kazao kako je zabrinut zbog nanošenja štete vladavini prava u Rumuniji.
Rudolph Giuliani je kritizirao 'ekscese' rumunske agencije za borbu protiv korupcije i obavještajne službeAP

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije pozvalo je svog ambasadora u Washingtonu Georgea Maiora da objasni svoje negativne komentare o pismu koje je Rudolph Giuliani, advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa, poslao rumunskim liderima, prenose agencije.

U pismu, koje su objavili rumunski mediji, Giuliani je prenio predsjedniku Rumunije Klausu Iohannisu i premijerki Viorici Dancila kako je zabrinut zbog toga što se, kako je naveo, nastavlja šteta po vladavinu prava u Rumuniji, "koja se čini pod izgovorom provođenja zakona".

Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, naročito je kritizirao "ekscese" rumunske agencije za borbu protiv korupcije i rumunske obavještajne službe.

Problemi s pravosudnim sistemom

Ta služba je, kako navodi AP, potpisala tajne protokole s navedenom agencijom kako bi prisluškivala osumnjičene.

Maior, koji je nekada bio na čelu rumunske obavještajne službe, rekao je kako je Giulianijevo pismo posljedica "lobiranja koje su inicirali ljudi zainteresirani za odbranu osoba koje imaju problema za pravosudnim sistemom".

Ministarstvo napominje kako rumunska Vlada ima "neophodnu političku volju" da zaštiti vladavinu prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.