Oglasi

Rumunjski parlament prihvatio novu vladu Mihaija Tudosea

Tudose će zamijeniti Sorina Grindeanua, koji je izgubio vlast u sukobu s čelnikom stranke Livium Dragneom.
Mihai Tudose, Premijer, Rumunjska, ParlamentParlament je potvrdio Tudoseovu vladu sa 275 glasova 'za' i 102 'protiv'Reuters

Rumunjski parlament u četvrtak je imenovao novu vladu na čelu s bivšim ministrom gospodarstva Mihaijem Tudoseom kao premijerom, uz podršku Socijalističke stranke (PSD) i liberalnih saveznika. 

Parlament je potvrdio Tudoseovu vladu sa 275 glasova 'za' i 102 'protiv', prenosi Hina.

Tudose će zamijeniti bivšeg premijera Rumunjske Sorina Grindeanua, kolegu iz PSD-a, koji je izgubio vlast u sukobu s čelnikom stranke Livium Dragneom.

Grindeanuu je prošlog tjedna, nakon šest mjeseci vladanja, izglasano nepovjerenje, a novi premijer je zadržao 16 od 27 članova njegovog kabineta. 

Dragnea ne odustaje od blažih pravila o optužnicama

Iako je Dragnea vođa PSD-a, pobjednika izbora u studenome, on nije mogao postati premijer zbog kriminalne osude vezane za izbornu prijevaru.

Zbog toga je tu ulogu preuzeo Grindeanu, kojeg su mnogi vidjeli kao njegovu marionetu, pogotovo kad je predložio zakon kojim se htjelo ublažiti pravila o optužnicama političara za korupciju. 

No, taj je potez pokrenuo masovne prosvjede protiv korupcije diljem Rumunjske, zbog čega je vlada povukla prijedlog i razbjesnila Dragneu koji i dalje ne odustaje od te mjere. 

Tudose je u srijedu rekao da će napustiti svoju poziciju ako se okolnosti promijene, omogućivši time Dragnei da postane rumunjski čelnik.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.