Rumunija: Sukobi s policijom, 440 ljudi povrijeđeno

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt na demonstracije ljuti su zbog načina na koji se upravlja Rumunijom. (EPA)

Rumunske vlasti saopštile su danas da je 440 osoba povređeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije koji su u Bukureštu izbili tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom levičarske vlade.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili u petak uveče kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP.

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.

Dijaspora traži ostavku vlade

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povređenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca.

Rumunski predsednik Klaus Iohannis, kritičar vlade, saopštio je da “oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda”, koju je nazvao neproporcijalnim odgovorm na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su zbog načina na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.

Izvor: Agencije