Oglasi

Rumunija po prvi put predsjedava EU-om

Dva važna događaja dogodit će se u narednih pola godine - Brexit i evropski parlamentarni izbori.
Rumunija će polugodišnji mandat predsjedavajućeg Evropske unije predati FinskojAgencije

Rumunija je od danas i zvanično predsjedavajuća članica Evropske unije, odnosno, predsjedavajuća Evropskog vijeća, javlja Anadolija.

U svom prvom polugodišnjem mandatu Rumunija će tokom predsjedavanja na dnevnom redu Evropske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana, te održavanje izbora za Evropski parlament.

Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i odbrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Evrope koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti.

Parlamentarni izbori u maju

Dva važna događaja dogodit će se tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom, Brexit i evropski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29. martom napustiti Evropsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju će biti održavanje izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za period od 23. do 26. maja, a pravo glasa imat će oko 400 miliona birača.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Evropske unije predati Finskoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.