Rumunija od Portugala kupuje avione F-16

Avioni će imati posljednji nivo softvera M6.x u modernizaciji MLU (EPA)

Vojni portal Defense-Aerospace, pozivajući se na Portugal News Online, prenio je da je ozvaničen sporazum o prodaji pet borbenih aviona F-16 Rumuniji.

Ugovor vrijedan 130 miliona eura, pored aviona F-16, uključuje njihovu doradu po rumunskim specifikacijama, kao i poslove preobuke i održavanja aviona koje će pripadnici Ratne avijacije Portugala obaviti u Rumuniji, prenosi Tanjug.

Portugalski ministar odbrane Joao Gomes Cravinho izjavio je da će avioni biti nadograđeni i osavremenjeni u pogonima kompanije OGMA – Indústria Aeronsutica de Portugal SA, prenosi Tangosix.

Proces ide veoma sporo

Na ceremoniji na kojoj je ozvaničena prodaja, ministar odbrane Portugala je, u društvu rumunskog kolege, izjavio da se ovim postupkom ne prodaju samo avioni, već se uspostavljaju veoma bliski odnosi saradnje s rumunskom Ratnom avijacijom, s pilotima i s kompletnim timom za održavanje aviona.

Ministar je rekao i da će prvi avioni biti isporučeni u junu ove godine, potom još dva u oktobru, a posljednji početkom 2021. godine.

Avioni će, kako je ranije saopćeno, imati posljednji nivo softvera M6.x u modernizaciji MLU, za razliku od postojećih 12 aviona, koji su na nivou M5.2R.

U odnosu na izjave rumunskih političara te planove opremanja Ratne avijacije Rumunije višenamjenskim borbenim avionima F-16, ovaj proces za sada ide veoma sporo.

Još u julu 2018. godine najavljeno je da će se od Portugala kupiti još pet F-16, da bi u aprilu prošle godine bilo najavljeno da će ugovor za ovu nabavku biti potpisan tek krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Rumunija će početkom 2021. godine, ili četiri i po godine od dolaska prvih F-16, imati samo jednu eskadrilu sa 17 aviona, dok su, prema zvanično iznesenim planovima, potrebne tri eskadrile sa po 16 aviona.

Nakon nabavke prvih 12 aviona F-16, nekoliko puta je najavljivano da se postupak nabavke još 36 aviona nastavlja, ali je od tada tek sada naručeno samo još pet primjeraka.

Pomoć i dalje pruža NATO

Prvobitno je od tih pet aviona jedan trebao poslužiti za rezervne dijelove, ali se najvjerovatnije od toga ipak odustalo.

Vrlo vjerovatno je da je na do sada mali broj nabavljenih i naručenih F-16 utjecalo, prije svega, to što je broj pilota i pripadnika aviotehničke službe Ratne avijacije Rumunije, koji su obučeni za ovaj tip aviona, bio relativno skroman, pa su povremeno u pomoć morali priskakati Portugalci.

Iako je u martu prošle godine, početkom obavljanja kontrole zračnog prostora, proglašena početna operativna sposobnost na avionima F-16, u naoružanju se i dalje nalaze modernizirani MiG-ovi 21, a pomoć u čuvanju neba će i dalje pružati saveznici iz NATO-a.

Izvor: Agencije