Oglasi

Rumunija: Izborne ankete u korist ljevičara

Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte u nedjelju bi mogla osvojiti 60,5 posto glasova.
Anketa također nagovještava kako bi Rumunija mogla izbjeći bilo kakve nesigurnosti oko uspostavljanja vlastiReuters

Ljevičarska koaliciona Vlada Rumunije na dobrom je putu ka osvajanju velike parlamentarne većine na izborima za ovo tijelo predstojećeg vikenda, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u srijedu, prenosi agencija Reuters.

Nedjeljni izbori su pod velikom pažnjom, jer se ova evropska država nada da će uspjeti ispregovarati novi dogovor o pozajmici sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) naredne godine kada istekne trenutni paket sredstava od pet milijardi eura.

Rezultati ankete, koju je napravila agencija IMAS, nagovještavaju da bi Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte mogla osvojiti 60,5 posto glasova, što je znatno više od ranijih ispitivanja javnosti kada je uz nju bilo 57 procenata birača.

Anketa, također, nagovještava kako bi Rumunija mogla izbjeći bilo kakve nesigurnosti u vezi s uspostavljanjem vlasti, te da će politička slika države uveliko ostati nepromijenjena.

Analitičari smatraju kako bi moglo doći do turbulencija ukoliko dođe do nenadanih rezultata ili ukoliko nijedna grupa ne osvoji većinu, jer je na predsjedniku Traianu Basescuu, umjerenom desničaru, da nominira šefa Vlade i u tom slučaju bi izabrao nekoga od svojih saveznika.

Oštra borba

Ista anketa pokazuje kako bi Desničarski Rumunski Savez (ARD), nova grupa stranaka centra i desne orijentacije, mogao dobiti blizu 15 posto glasova.

Stranke koje čine ARD su saveznici predsjednika Basescua i nisu popularne zbog mjera štednje izglasanih u posljednje vrijeme.

Narodna partija medijskog tajkuna Dana Diaconescua, koji se zalaže za oštra smanjenja poreza i povećanje vlasti bi, također, trebala dobiti blizu 15 posto.

Koalicija USL tokom ove godine nije uspjela smaknuti Basescua sa pozicije u oštroj političkoj borbi koja je izazvala zabrinutost za vladavinu prava u drugoj najsiromašnijoj članici Evropske unije.

Anketa je provedena od 29. novembra do 3. decembra i ima mogućnost greške od tri posto.

Izvor: Agencije