Rumunija: Izbjeglice su ljudi, a ne stoka

Mađarska je najavila podizanje žičane ograde i prema Rumuniji (EPA)

Mađarska je pozvala na razgovor otpravnika poslova Rumunjske zbog izjava rumunjskog premijera Victora Ponte, o načinima na koje Budimpešta rješava izbjegličku krizu, potvrdilo je mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ponta je nedavno davao neprimjerene izjave o načinima na koje Mađarska rješava izbjegličku krizu, navodi se u priopćenju ministarstva.

Rumunjski premijer je izjavio kako će “Rumunjska postupati s izbjeglicama kao s ljudskim bićima, ne kao mađarski susjedi koji ih kao stoku tjeraju štapovima i izdaju im brojeve”.

Državni tajnik Levente Magyar izrazio je “zbunjenost” mađarske vlade zbog Pontinih “kontinuiranih pokušaja da spase svoje sumnjivo moralno stanovište kroz antimađarske laži”, dodaje se u priopćenju, a prenosi MTI.

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto okarakterizirao je izjave rumunjskog premijera kao “čiste laži”, dodajući da su one neprimjerene za jednog lidera 21. stoljeća.

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnog pravca za dolazak izbjeglica u Europsku uniju.

U danu kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, službena Budimpešta je odlučila izraditi plan za postavljanje ograde i duž granice s Rumunjskom, što je naišlo na kritike Bukurešta.

“Podizanje ograde između dviju članica EU-a i strateških partnera nije korektan potez s političkog stajališta i nije u europskom duhu”, priopćilo je rumunjsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Naveli su i kako “podizanje ograde između dvije članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatraju poilitički korektnim, te da to nije u skladu s europskim duhom, o čemu je obaviještena mađarska strana”.

Austrija uvodi strožije kontrole

Austrija će od ponoći uvesti strože kontrole na svojim jugoistočnim granicama, priopćeno je u međuvremenu iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Austrijski ministar unutarnjih poslova o tom je potezu izvijestio Europsku komisiju, rekao je glasnogovornik ministarstva, dodavši da bi se, ovisno o broju tražitelja azila koji bi pokušali ući u Austriju, odluka postupno mogla proširiti i na druga pogranična područja u zemlji.

“Intenzitet graničnih kontrola održavat će se na razini nužnoj za jamčenje sigurnosti”, stoji u obavijesti Beča Bruxellesu.

Nadzor će se obavljati na granicama prema Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Italiji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je u utorak da će u četvrtak odlučiti o tome hoće li sazvati izvanredni summit EU-a o izbjegličkoj krizi.

Njemačka i Austrija traže hitno sazivanje kriznog summita Europske unije na kojem bi se donijele mjere pomoći zemljama iz kojih dolazi najveći broj izbjeglica, priopćeno je nakon susreta kancelarke Angele Merkel i njezina austrijskog kolege Wernera Faymanna u utorak u Berlinu.

Izvor: Agencije